Kinderen gaan op de vlucht voor het geweld in Bangui.
AFP Kinderen gaan op de vlucht voor het geweld in Bangui.

Drie AzG-medewerkers gedood in Centraal-Afrikaanse Republiek

Drie lokale medewerkers van hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen (AzG) en 15 plaatselijke leiders zijn bij een aanval op een ziekenhuis van AzG omgekomen. Wie achter de aanval zit, is vooralsnog onduidelijk. Een woordvoerder van de hulporganisatie heeft het nieuws al bevestigd, maar gaf daarbij geen verdere details.

Het ziekenhuis, in Nana Boguila, 450 km ten noorden van hoofdstad Bangui, werd zaterdag aangevallen. Op dat moment hielden lokale leiders er een vergadering met medewerkers van AzG. Nog op zaterdag zouden ook leden van de ontbonden islamitische Seleka-rebellencoalite aanwezig zijn geweest zijn in het ziekenhuis.

In maart vorig jaar namen de Seleka hoofdstad Bangui in. Ze zetten François Bozizé af als president. In september ontbond de beweging zichzelf, en hoewel vroeger Seleka-leider Michel Djotodia in januari afgetreden is, is het al die tijd onrustig gebleven in het land. Vooral de moslimbevolking moet het nu ontgelden. Zondag nog zijn zowat 1.300 moslims in konvooi weggeleid uit Bangui. Kort na het vertrek van het konvooi trokken woedende buurtbewoners naar een moskee. Daar brak de totale anarchie uit. Gewapende Congolese vredesmilitairen keken toe, maar grepen niet in.

De Verenigde Naties (VN) hebben al hun vrees voor etnische zuiveringen laten blijken.

Lees meer