4 Louisa Versterager Jespersen (24) en Maren Ueland (28).
Facebook/DR Louisa Versterager Jespersen (24) en Maren Ueland (28).

Drie Marokkanen krijgen doodstraf voor barbaarse moord op Scandinavische toeristes

Drie mannen zijn in Marokko ter dood veroordeeld voor de moord eind vorig jaar op twee Scandinavische toeristes in het Atlasgebergte. Dat melden Marokkaanse media. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De Noorse Maren Ueland (28) en haar Deense vriendin Louisa Jespersen (24) waren door de regio aan het trekken toen ze hun moordenaars tegen het lijf liepen. Ze hadden hun tentje opgezet in een afgelegen gebied op twee uur wandelen van het toeristische Imlil. Dat dorpje is het vertrekpunt voor wie de Toubkal wil beklimmen, met zijn 4.167 meter de hoogste berg van Noord-Afrika. Een van de twee studentes werd de keel over gesneden, de andere onthoofd. Een van de daders maakte beelden van de gruweldaad en verspreidde die op het internet.

4 VLNR: Rachid Afatti, Younes Ouziyad en Ejjoud Abdessamad.
AFP VLNR: Rachid Afatti, Younes Ouziyad en Ejjoud Abdessamad.

De vier hoofdverdachten in de zaak -brein Abdessamad Ejjoud (25), Younes Ouziyad (27) en Rachid Afatti (33)  en Abderrahmane Al Khayali (33) uit Marrakech- konden snel geïdentificeerd worden. Ze bleken enkele dagen voor de moorden twee video’s opgenomen te hebben waarin ze hun trouw betuigden aan terreurgroep Islamitische Staat (IS). Die eiste de aanslag echter nooit op. 

“Monsters”

Het Openbaar Ministerie had de doodstraf “tegen deze bloeddorstige monsters” geëist, ofschoon het Noord-Afrikaanse land al sinds 1993 geen doodstraffen meer voltrekt. De drie eerste mannen kregen uiteindelijk ook de doodstraf, Al Khayali kreeg levenslang voor zijn aandeel in de moorden. 

Het kwartet moet daarnaast een schadevergoeding van 2 miljoen dirham (190.000 euro) betalen aan de ouders van Ueland. De familie van Jesperson wilde ook graag de Marokkaanse staat veroordeeld zien voor haar morele verantwoordelijkheid. Die eis tot schadevergoeding van 10 miljoen dirham (930.000 euro) werd echter verworpen. 

4 Een van de daders wordt naar zijn proces gebracht.
AFP Een van de daders wordt naar zijn proces gebracht.

Naast de vier hoofdverdachten werden nog meerdere mannen in verdenking gesteld omdat ze gelinkt zijn aan de moorden of omdat ze tot een jihadistische cel behoren. Tegen 21 beklaagden zijn gevangenisstraffen geëist van tussen de 15 jaar en levenslang.

4 De verslagenheid in Marokko was groot.
EPA De verslagenheid in Marokko was groot.

39 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Leo Peeters -Duym

    joseph Leysen zegt: Daar hebben ze blijkbaar nog een gerecht om dergelijke misdaden te straffen. Goed zo. -- Tja, als een misdaad hun commerciële belangen schaadt (het toerisme) dan is er zelfs voor ongelovigen gerechtigheid, maar de eis tot schadevergoeding van 10 miljoen dirham (930.000 euro) werd wel verworpen.

  • Jan Van Rompaey

    Wanneer sturen we Geens op cursus ?

Lees meer