7 Onweer boven Nice vannacht.
AFP Onweer boven Nice vannacht.

Drie mensen overleden na regenval en overstromingen in Zuid-Frankrijk

Drie mensen zijn omgekomen bij het noodweer van de afgelopen drie dagen in Zuid-Frankrijk. Het slechte weer veroorzaakte overstromingen en aanzienlijke schade, meldt minister van Binnenlandse Zaken Christophe Canstaner vandaag.

De slachtoffers werden volgens een bron gevonden in de departementen Hérault, Gard en Pyrénées-Orientales. Een zeventiger uit Cazouls-d'Hérault, op 45 kilometer van Montpellier, werd "met de grootste spoed" naar het ziekenhuis gebracht toen hij roerloos werd aangetroffen in een wijngaard.

7 De getroffen inwoners zijn nu volop de modder uit hun huizen aan het kuisen.
AFP De getroffen inwoners zijn nu volop de modder uit hun huizen aan het kuisen.

Intens

Meer dan 2.000 leden van de brandweer en Civiele Bescherming voerden de afgelopen drie dagen 1.773 interventies uit, heeft de minister van Binnenlandse Zaken verduidelijkt. Hij hoopt dat de staatsprocedure voor de erkenning tot natuurramp voor de betrokken gemeentes wordt versneld.

"De balans (van slachtoffers) had veel erger gekund, rekening houdend met de intensiteit van het fenomeen dat we gisteren zagen", zei minister van Transport Elisabeth Borne tijdens een bezoek aan Béziers, een gemeente in Hérault die zwaar getroffen werd door de slechte weersomstandigheden.

7 Gisteren raakte bekend dat zo’n duizend mensen moesten geëvacueerd worden, sommigen per helikopter.
AFP Gisteren raakte bekend dat zo’n duizend mensen moesten geëvacueerd worden, sommigen per helikopter.

Treinverkeer onderbroken

Vanochtend zaten nog bijna 400 huishoudens in Hérault en 300 in Gard zonder elektriciteit. Ook werden verschillende spoorlijnen beschadigd, waardoor het treinverkeer tussen Montpellier en Toulouse, en tussen Montpellier en Spanje minstens tot 4 november onderbroken is, heeft de Franse spoorwegmaatschappij SNCF meegedeeld.

7 Een beschadigd stuk treinspoor in Villeneuve-les-Beziers.
AFP Een beschadigd stuk treinspoor in Villeneuve-les-Beziers.

Code oranje

Vandaag blijft een code oranje voor onweer, regen en overstromingen in het departement Haute-Corse gelden, aldus Météo-France. In zeven andere departementen geldt code geel. 

7
AFP
7
AFP
7
AFP

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer