4 Na de aanval stegen dikke rookpluimen op vanop de olie-installaties.
REUTERS Na de aanval stegen dikke rookpluimen op vanop de olie-installaties.

Drones vallen grootste olie-installaties ter wereld aan in Saoedi-Arabië, olieproductie gehalveerd

Jemenitische Houthi-rebellen hebben met drones vanmorgen vroeg twee grote Saoedische olie-installaties aangevallen en zo brand veroorzaakt. Dit heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken van het koninkrijk bekendgemaakt. Het Saoedische staatsoliebedrijf Saudi Aramco heeft daarom zijn olieproductie gehalveerd. Volgens bronnen is de productie met ongeveer 5 miljoen vaten per dag verminderd.

De aanval viseerde twee installaties van de staatsoliereus Aramco in de oostelijke provincie Bugyag, aldus een woordvoerder van het ministerie. Het ging om de installaties van Abqaiq en Khurais. Wie er achter zat, voegde hij er niet aan toe.  Het was volgens ANP de grootste aanval op de olie-infrastructuur van Saoedi-Arabië tijdens het huidige conflict in Jemen. 

Later op de dag hebben Jemenitische Houthi-rebellen, die banden hebben met Iran, de aanvallen opgeëist. Geciteerd door de Arabische nieuwszender al-Jazeera zegt woordvoerder Yahya Saree tien drones te hebben gebruikt. Hij waarschuwde voor nog meer acties. "Deze aanvallen zijn ons recht en we waarschuwen de Saoedi's dat onze doelwitten zullen uitbreiden", klinkt het.

De laatste maanden hebben de Houthi's hun raket- en droneaanvallen op Saoedi-Arabië opgevoerd. Ryad voert een militaire campagne tegen hen in Jemen.   De Houthi-rebellen uit Jemen hebben al jaren een groot deel van Jemen in handen, waaronder de hoofdstad Sanaa. Een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië probeert hen te verdrijven. In de oorlog zijn al tienduizenden doden gevallen.

De na de aanvallen ontstane branden zijn onder controle, zei de woordvoerder, geciteerd door het staatspersbureau SPA.

Op ongeveer 330 km ten noordoosten van de hoofdstad Riyad staat in Bugyaq de grootste olieraffinaderij ter wereld.

4
REUTERS
4 De rookpluimen na de aanval waren zelfs vanuit de ruimte te zien.
AP De rookpluimen na de aanval waren zelfs vanuit de ruimte te zien.
4
AFP

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Johan Van Biesen

    Wie heeft er het meeste belang om de olieprijzen omhoog te stuwen, als je dat weet, dan weet je ook wie er achter staat.

  • Mike Sabbe

    Saudi Arabia blokkeert alles van voedsel/medicijnen voor de Houthi's en de gewone mensen daar ,en nog eens dagelijks bombardementen. Als je ratten in het nauw drijft springen ze ook in jou gezicht. Raar dat we er niets van zien in het nieuws. Als je veel olie hebt mag je oorlogsmisdaden doen zeker .... Het zou eens Assad moeten zijn.

Lees meer