3 Merkel bij het bezoek van de Finse premier Antti Rinne vanmorgen. Het is de derde keer in drie weken dat Merkel (hevig) beeft.
AP Merkel bij het bezoek van de Finse premier Antti Rinne vanmorgen. Het is de derde keer in drie weken dat Merkel (hevig) beeft.

Duitse bondskanselier Angela Merkel krijgt derde ‘tril-aanval’ in maand tijd

De Duitse bondskanselier Angela Merkel begon vanmorgen opnieuw hevig te trillen, dit keer bij een bezoek van de Finse premier Antti Rinne in Berlijn. Het is al de derde keer in een maand tijd dat Merkel een aanval krijgt waarbij ze hevig begint te beven.

De eerste keer dat Merkel ongecontroleerd begon te trillen, was bij het bezoek van de nieuwe Oekraïense president, Volodymyr Zelensky, op 18 juni. Volgens haar entourage had Merkel die dag enkel last van de warmte en voelde ze zich na een glas water snel beter. Negen dagen later volgde een tweede voorval, tijdens de aanstelling van de nieuwe minister van Justitie Christine Lambrecht in de ambtswoning van president Frank-Walter Steinmeier.

Opnieuw

Ook nu begon Merkel te beven terwijl ze met haar gast naar de nationale volksliederen luisterde. De aanval zou deze keer wel niet zo fel geweest zijn, maar duurde langer dan een minuut. Net zoals de vorige twee keren leek het met de bondskanselier beter te gaan toen ze opnieuw begon te stappen.

Het is niet bekend waaraan de 64-jarige Merkel, die al veertien jaar regeert, lijdt. Zij en haar woordvoerders zeggen dat er niets ernstigs aan de hand is. Ze heeft ook niets afgezegd of uitgesteld.

“Geen reden tot ongerustheid”

Na afloop van de ontmoeting met Rinne liet Merkel op een persconferentie verstaan dat er wederom “geen reden tot ongerustheid” is. De Duitse bondskanselier liet weten dat ze er “volledig van overtuigd” is dat ze “zeer goed in staat” is om haar job uit te oefenen.

Merkel noemde het beven van vandaag nog een uitloper van de aanval die ze bij de ontmoeting met Zelensky kreeg. Dat ze opnieuw beefde, komt omdat ze nog in de “verwerkingsfase zit, zo klonk het. “Het is duidelijk nog niet voorbij, maar er is vooruitgang.”

3 Merkel beefde gedurende lange tijd tijdens het afspelen van de volksliederen. Ditmaal zou ze wel niet zo fel getrild hebben in vergelijking met de twee voorgaande keren.
AP Merkel beefde gedurende lange tijd tijdens het afspelen van de volksliederen. Ditmaal zou ze wel niet zo fel getrild hebben in vergelijking met de twee voorgaande keren.
3
Soeren Stache/dpa

17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • vanooghen jokke

    @Conny Van den Bosch ; helemaal geen Parkinson, het blijkt niets meer dan een tic te zijn door stress, de ene geeuwt, de andere gaat heftig zweten, of je beweegt onwillekeurig je benen, je ogen trekken, ect. Het stond allemaal al duidelijk in het lang en breed uitgesmeerd in de media en je kan de 'trilziekte' zo terugvinden op Google. Als ik onder langdurige stress sta dan deel ik motten uit.

  • Victor Munster

    Opgebrand. Dat krijg je na twintig jaar aan de top van de Duitse en Europese politiek te staan. Tijd om het wat rustiger aan te doen

Lees meer