De Turkse premier Erdogan was vorige week nog op bezoek bij zijn Kroatische collega Kolinda Grabar-Kitarovic.
AP De Turkse premier Erdogan was vorige week nog op bezoek bij zijn Kroatische collega Kolinda Grabar-Kitarovic.

Duitse krant klaagt censuur Erdogan aan in speciale Turks-Duitse editie

De Duitse krant Die Tageszeitung heeft een tweetalige Turks-Duitse editie verspreid waarin het de censuur van het Turkse regime onder president Recep Tayyip Erdogan aanklaagt. Dat gebeurde naar aanleiding van de internationale dag van de persvrijheid.

In de bijzondere editie beschuldigt de krant de Duitse regering en de Europese Unie ervan onvoldoende kritisch te reageren op de Turkse beperkingen van de persvrijheid. Volgens de krant willen beide instanties de Turkse medewerking aan het vluchtelingenakkoord tussen Turkije en de Europese Unie, dat sinds 20 maart van kracht is, niet in gevaar brengen.

"We kunnen de heftigheid waarmee de Turkse president de vrijheid van de pers bestrijdt, niet negeren", klinkt het in de krant. "Wij zullen daaraan niet medeplichtig zijn, want het zijn onze Turkse collega's die de prijs betalen voor onze nalatigheid."

De voorbije weken kwam de Duitse bondskanselier Angela Merkel onder vuur te liggen, omdat ze zich niet verzette tegen de gerechtelijke vervolging van de Duitse televisiepresentator Jan Böhmermann, die Erdogan beledigd had in een satirisch gedicht.

Het vluchtelingenakkoord tussen Turkije en de Europese Unie bepaalt dat illegale vluchtelingen op de Griekse eilanden naar Turkije worden teruggestuurd. Europa neemt op zijn beurt Syrische vluchtelingen uit Turkse kampen op.

In ruil voor de Turkse medewerking aan het vluchtelingenakkoord, krijgt het land 6 miljard euro van Europa, worden de onderhandelingen over de Turkse toetreding tot de EU heropgestart en wordt het proces om Turkse reizigers in Europa vrij te stellen van de visumplicht versneld.

'We kunnen de heftigheid waarmee de Turkse president de vrijheid van de pers bestrijdt, niet negeren'

Die Tageszeitung

Lees meer