Duitse minister die nucleaire deal moet redden toegekomen in Iran

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas is vanavond in Teheran geland, waar hij wil proberen het omstreden nucleaire akkoord met Iran nieuw leven in te blazen. Volgens Maas oefent Teheran druk uit op de Duitse regering om de nucleaire deal te redden.

Morgen zal Maas zijn Iraanse ambtsgenoot Mohammad Javad Zarif en president Hassan Ruhani ontmoeten. 

De VS zijn een jaar geleden uit het moeizaam tot stand gekomen internationale nucleaire akkoord gestapt en zetten Iran nu onder druk met economische sancties. Vorige maand is ook Iran uit het akkoord gestapt.

Tot 7 juli moeten China, Rusland, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië de in het akkoord overeengekomen economische voordelen voor Iran waarborgen en de VS-sancties compenseren, maar dat is tot nog toe niet gelukt. Integendeel, de handel met Duitsland loopt sterk terug. De spanningen tussen de VS en Iran zijn de voorbije week ook fel toegenomen. Er is vrees dat het tot een oorlog kan komen. Maas heeft voor het uitbreken van een reeks conflicten in het Midden-Oosten gewaarschuwd als een poging om het verdrag te redden zou mislukken. Dat zou ook de veiligheid in Europa in gevaar kunnen brengen, meent Maas. 

"Wat de nucleaire deal betreft zijn de resultaten belangrijk", zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif vandaag, geciteerd door de staatsmedia. Hij voegt eraan toe dat hij wil weten "wat de partners precies hebben gedaan om de deal te redden".

Heiko Maas is sinds dit weekend in het Midden-Oosten. Hij hoopt op die manier de spanningen in de regio te doen afnemen. Vandaag reist hij verder naar de Verenigde Arabische Emiraten en Jordanië, voordat hij naar Iran gaat, waar hij zal lobbyen voor het behoud van de nucleaire deal van 2015. De VS trokken zich vorig jaar unilateraal terug uit de Iran-overeenkomst, die was bedoeld om te voorkomen dat Teheran een nucleair arsenaal aanlegde. Sindsdien gelden er Amerikaanse olie- en bankensancties tegen Iran, die de economie in het land hebben verlamd. 

Europa wil de Iran-deal wel behouden. Zarif wil van Maas horen wat Duitsland precies zal doen om de deal te redden. De Iraanse president Hassan Rohani stelde vorige maand een ultimatum en zei dat Iran weer begint met het verrijken van uranium, tenzij de sancties binnen zestig dagen worden opgeheven. 

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Mike Bemelmans

    Iran is toch onze vijand?!?

  • Guido Deville

    Veel succes, maar ik heb geen enkel vertrouwen in het Iraanse regime. Iran en Israël zijn aartsvijanden. Iran heeft helemaal geen behoefte aan nucleaire energie. Er is olie en zonne-energie in overvloed. Het regime is dictatoriaal en ideologisch religieus, het regime is allerminst een vrededuif in het Midden oosten. Daarmee wil ik niets slecht gezegd hebben over de Iraanse bevolking.

Lees meer