Beeld ter illustratie, vrouwen en kinderen in Syrisch vluchtelingenkamp.
AFP Beeld ter illustratie, vrouwen en kinderen in Syrisch vluchtelingenkamp.

Duitse overheid moet IS-strijdster met drie kinderen terughalen

Een Duitse vrouw die in 2014 met twee kinderen naar IS-gebied in Syrië reisde en zich nu samen met drie kinderen in een Syrisch vluchtelingenkamp bevindt, moet gerepatrieerd worden. Dat heeft een rechtbank in Berlijn vandaag beslist. De Duitse regering was in beroep gegaan tegen een beslissing van een lagere rechtbank.

Het derde kind van de vrouw is in Syrië geboren. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken had al regelingen getroffen om de kinderen over te brengen van het kamp in al-Hol, in het noordoosten van Syrië, naar Duitsland, maar weigerde uit veiligheidsoverwegingen om de moeder mee te repatriëren.

De rechtbank besliste vandaag dat de moeder samen met de kinderen, 2, 7 en 8 jaar oud, teruggebracht moeten worden, omdat ze zonder haar getraumatiseerd zouden raken en van haar afhangen voor de zorg. Nog volgens de rechtbank gaf Berlijn geen enkele reden waarom de moeder een gevaar vormt voor het land.

België

Vorige week woensdag besliste een Brusselse rechter nog dat de Belgische staat alles in het werk moet stellen om een Belgische Syrië-strijdster en haar twee kinderen naar België te repatriëren. De vrouw zit sinds februari 2018 met haar twee kinderen vast in het kamp Al-Roj en wil naar België terugkeren. De Belgische staat krijgt nu 75 dagen om dat voor elkaar te krijgen. Minister van Justitie Koen Geens gaf vorige donderdag al aan dat de regering wellicht in beroep zal gaan, maar dat beroep houdt niet tegen dat de staat het vonnis in tussentijd wel moet uitvoeren.

België toonde zich tot nu toe voorstander van een berechting in Irak. België en andere Europese landen onderhandelden daarover met de Iraakse autoriteiten. Op 14 november ontmoeten de internationale coalitie tegen IS en Irak elkaar daarover in Washington. 

7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • piet devlieger

    Hoe kan het eigenlijk dat die flutrechters de overheid kunnen verplichten om tegen het belang van het land in te gaan ? Scheiding der machten is één ding maar dergelijke zaken gaan niet op.

  • Flor Peeters

    Het uitschot krijg ondanks hun misdaden gelijk van wereldvreemde rechters.

Lees meer