Vluchtelingen schuiven aan voor registratie in Berlijn, december 2015.
EPA Vluchtelingen schuiven aan voor registratie in Berlijn, december 2015.

Duitse politie onderzoekt mogelijke jihadisten tussen vluchtelingen

Onder de vele duizenden vluchtelingen die naar Duitsland komen, bevinden zich mogelijk ook terroristen. De Duitse politie onderzoekt steeds meer aanwijzingen daarvoor, al zijn de meeste daarvan vals. In 40 gevallen werd een vooronderzoek gestart.

De lokale krant Neue Osnabrücker Zeitung kreeg politiecijfers in handen waaruit blijkt dat er sinds het begin van de vluchtelingencrisis vorig jaar 369 aanwijzingen zijn binnengelopen over mogelijke terreurverdachten of het voorbereiden van aanslagen. 40 gevallen waren ernstig genoeg om ook een formeel onderzoek te starten, maar het is niet duidelijk wat daarvan de uitkomst was, en of de onderzoeken nog lopen. In februari waren er nog 250 aanwijzingen en 22 onderzoeken.

Er wordt al langer gewaarschuwd voor terroristen die zich tussen andere vluchtelingen mengen en ongecontroleerd de oversteek naar Europa wagen. Twee van de daders van de aanslagen in Parijs waren als vluchteling naar Europa gereisd.

Maar de politie waarschuwt ook voor loze paniek. Concrete aanwijzingen voor aanslagplannen heeft de politie op dit moment niet. De meeste aanwijzingen over jihadisten kloppen bovendien niet en zijn volgens de politie terug te brengen tot "imponeergedrag onder migranten of pogingen om anderen in diskrediet te brengen". In een aantal gevallen kwamen de valse aanwijzingen ook van burgers die vluchtelingen geen warm hart toedragen en bewust verdacht proberen te maken. De veiligheidsdiensten gaan er trouwens van uit dat terreurorganisatie IS zelf valse sporen probeert te leggen om de spanningen in de maatschappij nog op te drijven.

Toch ontkent de politie niet dat er veel problemen zijn bij de registratie van vluchtelingen, die vaak geen papieren bij zich hebben. Volgens CDU-parlementslid Wolfgang Bosbach gaat het om 60 procent van alle vluchtelingen. "De gevaren die daaruit voortvloeien moeten we zeer, zeer ernstig nemen, wat ook de dramatische aanslagen van Parijs en Brussel hebben aangetoond."

Lees meer