2
UNKNOWN

Duitse treinbestuurders dreigen opnieuw met staking

De vakbond van de treinbestuurders (GDL) wil vanaf maandag opnieuw staken in het goederen- en het personenvervoer. Dat de spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn het in januari afgesloten akkoord met de vakbond nog niet heeft ondertekend zou de aanleiding zijn.

"Dodelijk akkoord"
Eind januari kwam een einde aan een tien maanden durend sociaal conflict tussen beide partijen. Dat draaide niet enkel om het loon en de arbeidsduur, maar ook om een afzonderlijke cao voor de circa 20.000 treinbestuurders van Deutsche Bahn. Het akkoord blijkt nu nog steeds niet ondertekend door de beide partijen omdat GDL het voorafgaande kaderakkoord niet wil ondertekenen. De ondertekening daarvan zou "dodelijk" voor de vakbond zijn, aldus GDL-voorzitter Manfred Schell vandaag op een persconferentie in Frankfurt.

"Kans verspeeld"
Geen akkoord vóór vrijdag betekent dat het spoorverkeer maandag stilvalt, aldus Schell. Of en hoe lang er gestaakt wordt, hangt van Deutsche Bahn af, zo verluidt. Een basis-cao, die door DB als voorwaarde is gesteld, zal GDL niet meer aanvaarden. "Die kans heeft de spoorwegmaatschappij verspeeld", luidde het.

Trein-Tram-Busstaking?
Deutsche Bahn bedient op een netwerk van 34.000 kilometer dagelijks 27.000 passagiers- en 4.800 goederentreinen. De spoorstaking zou kunnen samenvallen met stakingen door de dienstenvakbond ver.di bij het regionale bus- en tramverkeer in vele Duitse steden. (belga/sd)

2 GDL-voorzitter Manfred Schell spreekt klare taal op de persconferentie
UNKNOWN GDL-voorzitter Manfred Schell spreekt klare taal op de persconferentie

Lees meer