Anis Amri, de man die in december met een vrachtwagen een aanslag pleegde op een kerstmarkt in Berlijn.
AP Anis Amri, de man die in december met een vrachtwagen een aanslag pleegde op een kerstmarkt in Berlijn.

Duitsers opgepakt in Istanboel wegens banden met Berlijn-terrorist Amri

Op de luchthaven Atatürk in de Turkse stad Istanboel zijn drie mensen opgepakt die ervan verdacht worden banden te hebben met Anis Amri, de man die in december met een vrachtwagen een aanslag pleegde op een kerstmarkt in Berlijn.

De drie verdachten zijn Duitsers van Libanese afkomst, zo meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu. Hun arrestatie vond vorige week al plaats.

Een tiental dagen geleden had Turkije ook al bekendgemaakt dat het in de stad Izmir een Duitser van Jordaanse afkomst had opgepakt. Ook toen ging het om een verdachte die gelinkt wordt aan Amri.

Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat het vorige week in totaal meer dan 2.000 mensen heeft aangehouden op verdenking van terrorisme. Volgens de verklaring werden er exact 999 mensen aangehouden wegens mogelijk banden met de Koerdische organisatie PKK. Daarnaast werden er nog 966 mensen gevangengezet op verdenking van banden met de geestelijke Fethullah Gülen, die volgens Ankara verantwoordelijk is voor de mislukte staatsgreep van vorige zomer.

Bovendien werden er 70 mensen opgesloten wegens mogelijke banden met de jihadistische terreurgroep Islamitische Staat (IS), terwijl 28 anderen gelinkt worden aan linkse groeperingen.

2 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • Can Candostu

    Chapeau TURKIJE en voor de Turkse inlichtingendienst.

  • Zo maar iemand Ra ra ra

    Knap werk Turkije!