6 De woonplaats van het verdachte stel in het Duitse Höxter.
EPA De woonplaats van het verdachte stel in het Duitse Höxter.

Duitsland in de ban van 'horrorhuis in Höxter'

Duitsland is in de ban van het gruweldrama in het plaatsje Höxter. Daar werden afgelopen week een 46-jarige man en zijn 47-jarige ex-vrouw opgepakt omdat ze een vrouw zouden hebben vermoord die ze wekenlang gijzelden in hun huis. Het blijkt niet hun enige slachtoffer te zijn geweest. Onderzoekers maakten vandaag bekend dat het stel nog een vrouw heeft vermoord én haar heeft overblijfselen verbrand. Mogelijk heeft het stel nog meer slachtoffers gemaakt.

Vorige week werden Wilfried W. en zijn ex Angelika B. aangehouden op verdenking van doodslag van een 41-jarige vrouw. Het tweetal -dat in 2013 was gescheiden, maar nog wel samenwoonde- zou de vrouw uit de deelstaat Nedersaksen wekenlang tegen haar wil hebben vastgehouden in hun huis. Als ze boodschappen gingen doen, dan werd de vrouw meegesleept.

Maar vorige week voelden W. en B. zich genoodzaakt hun slachtoffer naar het ziekenhuis te brengen. Twee uur later overleed de vrouw daar aan haar verwondingen, ze was doodgemarteld. Artsen constateerden dat ze waarschijnlijk met een stomp voorwerp om het leven was gebracht.

Sindsdien is het huis van het tweetal -in Duitse media al omgedoopt tot het 'horrorhuis in Höxter'- hermetisch afgesloten. Forensische onderzoekers lopen er af en aan. Ook worden de aangehouden W. en B. aan de tand gevoeld.

6
EPA

Nog een slachtoffer
Onderzoeksleider Ralf Östermann wist vandaag te vertellen dat Angelika B. verklaarde dat het tweetal in 2014 ook al een 33-jarige vrouw vermoordde. Het zou gaan om Annika W.

Zij zou in 2013 -net als de 41-jarige vrouw- via een advertentie met Wilfried W. in contact gekomen zijn en later zelfs met de man  getrouwd zijn. Daarna werd ze het slachtoffer van 'ernstig fysiek geweld'. Ze werd gekneveld en lange tijd mishandeld. Volgens aanklager Ralf Meyer werd ze 'geslagen, aan een radiator geketend, en moest ze op een koude vloer slapen'. Op 1 augustus 2014 zou de vrouw overleden zijn.

6 Commissaris Ralf Östermann informeert de pers over de stand van zaken van het onderzoek naar het drama in Höxter.
EPA Commissaris Ralf Östermann informeert de pers over de stand van zaken van het onderzoek naar het drama in Höxter.
6
EPA

Vriezer
De twee verdachten verborgen het lichaam in een vriezer, sneden het later in stukken en verbrandden de lichaamsdelen in de haard. De as van de vrouw werd in de omgeving uitgestrooid.

De verklaring van Angelika B. zou overeenkomen met de eerste onderzoeksresultaten. Daaruit blijkt inderdaad dat minstens twee vrouwen gestorven zijn in het huis in de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

6
Getty Images

Sms
De onderzoekers melden dat in beide zaken geen sprake is geweest van seksueel geweld. Beide dodelijke slachtoffers hadden weinig contact met hun families en werden aanvankelijk ook niet gemist. Opmerkelijk detail: een van de twee verdachten zou met de telefoon van slachtoffer Annika W. haar moeder nog een sms gestuurd hebben met het bericht dat alles goed met haar ging.

De onderzoekers houden rekening met nog meer (dodelijke) slachtoffers. Ten minste drie personen zouden in het horrorhuis  mishandeld zijn. Vandaag werd in Berlijn een mogelijk slachtoffer ondervraagd dat het huis via beelden in de media herkend had. Het onderzoek duurt voort en W. en B. blijven vastzitten.

Wilfried W. was al bekend bij de politie. In 1995 werd hij veroordeeld tot twee jaar en negen maanden wegens het veroorzaken van onder meer zwaar lichamelijk letsel. Hij ontkent nu de aantijgingen en schuift volgens Östermann alles af op zijn ex-vrouw.

6
AFP

Lees meer