Politiecommissaris Roland Eisele tijdens een persconferentie na het festival in Schorndorf.
AP/AFP Politiecommissaris Roland Eisele tijdens een persconferentie na het festival in Schorndorf.

Duitsland in shock nadat festivals geteisterd worden door rellen, aanrandingen en extreem geweld tegen politie

In Duitsland en in deelstaat Baden-Württemberg in het bijzonder is grote beroering ontstaan nadat afgelopen weekend tijdens verschillende festivals vrouwen zijn aangerand en bruut geweld is gebruikt tegen agenten door grote groepen mannen met veelal een migratieachtergrond. Het debat over de consequenties van dergelijk wangedrag woedt ondertussen hevig. Hoe kunnen de veiligheidsdiensten festivalbezoekers beter beschermen?

Na het weekend kwamen meldingen binnen over ongeregeldheden tijdens drie festivals in Baden-Württemberg. Opvallend: het waren dit keer niet de grote Duitse steden die geteisterd werden door bruut geweld en seksueel misbruik maar wel enkele kleinere steden waar je het veel minder zou verwachten.

Wat een geweldig volksfeest had moeten worden in de idyllische stad Schorndorf nabij Stuttgart, is uitgedraaid op een nachtmerrie voor bezoekers en politie. Rellen, doelbewuste aanvallen tegen agenten en meerdere aanrandingen waren een stevige domper op de feestvreugde.

Op vrijdag had een 20-jarige Irakees een vrouw aangerand. Toen diezelfde avond een verdachte voor het gebruik van geweld werd opgepakt door de politie, kwamen andere relschoppers hem te hulp door de agenten aan te vallen en hen met flessen te bekogelen, aldus een woordvoerder van de politie.

Messen
Op zaterdag trokken nog eens groepen van dertig tot vijftig mannen door de stad, sommige van hen gewapend met messen, aldus getuigen.

Tijdens de daaropvolgende nacht werd een 17-jarig meisje door 3 jonge Afghaanse asielzoekers omsingeld en betast. In de nacht van zaterdag op zondag verzamelden ongeveer 1.000 jongeren in het grootste park van het stadje en kwam het tot rellen. Volgens de politie hadden veel betrokkenen een migratieachtergrond.

"Angstaanjagend gedrag"
De politiewoordvoerder spreekt van "angstaanjagend" gedrag dat niet te tolereren valt en stelde dat de misdaden waarschijnlijk door alcoholgebruik werden gestimuleerd. De politie moest beroep doen op versterking om de agressors de baas te kunnen.

De politie rapporteerde in een mededeling over vier gevallen van seksueel geweld tegen vrouwen. Momenteel loopt er een onderzoek naar vier verdachten. De politie roept mogelijke andere slachtoffers op om zich te melden.

Volgens de versie van burgemeester Matthias Klopfer bestonden de feestvierders, vooraleer er sprake was van rellen, voornamelijk uit scholieren van het middelbaar en pas afgestudeerden. Tegen middernacht zou het uitgedraaid zijn op gevechten tussen twee groepen. Later zouden ook mensen met een migratieachtergrond zich daarbij aangesloten hebben.

Böblingen
Ook in het stadje Böblingen hebben zich enkele aanrandingen voorgedaan tijdens het HoLi-festival. Meerdere vrouwen deden aangifte bij de politie. Drie jongen mannen tussen 17 en 20 jaar oud werden opgepakt.

Reutlingen
Het KuRT-festival in Reutlingen verliep eveneens niet vredevol. Een 23-jarige vrouw werd vrijdagavond door 2 mannen op de dansvloer vastgehouden terwijl een derde kompaan haar betastte. Volgens het slachtoffer ging het om mannen met een getaande huid en donker haar. Daarnaast kwam het zaterdagavond tot een mesaanval. Een 21-jarige stak om onbekende redenen met een mes in op twee bezoekers van het festival. De dader haalde plots uit zonder enige waarschuwing. De man werd overmeesterd en opgepakt. De slachtoffers van 17 en 13 jaar oud moesten voor verzorging naar het ziekenhuis.

Keulen
Het gebeuren roept herinneringen op aan de massale aanrandingen en diefstallen tijdens oudejaarsnacht van 2015 op 2016 in Keulen, waarvoor volgens de politie ook voornamelijk migranten verantwoordelijk waren. Toen werden zowat 1.200 klachten ingediend, waarvan meer dan 500 voor seksueel geweld.

Na de rellen en het seksueel misbruik van jonge vrouwen op meerdere festivals afgelopen weekend is in Duitsland een hevig debat losgebarsten over hoe de veiligheid beter kan verzekerd worden. Eén leuze komt steeds terug: "Meer blauw op straat".

In Schorndorf eisen de lokale politici strenge straffen voor de daders. Carsten Beck van de politievakbond is verbijsterd over de gebeurtenissen in Schorndorf, een stad die 700 vluchtelingen heeft opgenomen tijdens de voorbije migratiecrisis. "Het is een onthutsende vaststelling dat dergelijke feiten zich voordoen in een stad van 40.000 inwoners", zei de vakbondsman. Een heel pakket aan maatregelen moet dergelijke ongeregeldheden in de toekomst voorkomen. Beck denkt dan aan "versperringen, het verlichten van donkere hoekjes en een grotere inzet van ordediensten".

Donderdag zal ook het parlement van Baden-Württemberg zich over de netelige kwestie uitspreken.

Lees meer