Horst Seehofer, die de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken en Heimat wordt.
AFP Horst Seehofer, die de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken en Heimat wordt.

Duitsland krijgt 'Heimat'-minister, en dat doet wenkbrauwen fronsen

Als de derde grote coalitie van CDU/CSU en SPD onder Angela Merkel van de grond komt, neemt de Beierse christendemocraat Horst Seehofer volgens Duitse media het ministerie van Binnenlandse Zaken over. Het gaat dan verder als ministerie van Binnenlandse Zaken, Bouw en Heimat. Wat die laatste post precies betekent, is echter nog een raadsel.

In de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen is al een ministerie van Heimat. Dat is belast met een aantal taken die zijn overgenomen van andere ministeries, zoals ruimtelijke ordening en gelijke behandeling. In Seehofers Beieren is er het ministerie van Financiën, Ontwikkeling en Heimat. 

In Duitse sociale media worden veel grappen over klederdracht en andere Beierse folklore gemaakt, bij het gissen naar de vraag wat Heimat straks op Seehofers ministerie gaat inhouden. Een regeringswoordvoerder stond vanmiddag met de mond vol tanden toen hem naar de ministerspost Heimat werd gevraagd.

Heimat verwijst naar een gebied en cultuur of naar en een vertrouwde groep mensen waar een emotionele band mee bestaat. Het is een romantisch en chauvinistisch begrip dat vrijwel nooit uit het Duits vertaald wordt.

10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Jean De Grande

    Het zullen voornamelijk "naïef linkse" wenkbrauwen zijn die gefronst worden. Dit is een kans voor de EU om zo een minister verplicht te maken in alle landen van de EU. Met verregaande volmachten uiteraard.

  • Jef Heffens

    Seehofer is de juiste man op de juiste plaats!

Lees meer