Duitsland maakt geen aanspraak op enclaves aan Belgische grens

Duitsland ziet geen enkele reden om aanspraak te maken op de Belgische enclaves in Noord-Rijnland-Westfalen. "De grensproblemen tussen Duitsland en België zijn volgens historische verdragen vastgelegd en daar zullen we niet aan raken", zegt het Duits ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag.

Vennbahn
Dat betekent concreet dat het gebied tussen Monschau en Kalterherberg gewoon Belgische enclaves blijven, ook na de ontmanteling van de oude spoorweg Vennbahn. De Vennbahn is een oude spoorlijn waarvan het traject op een aantal plaatsen het Duitse grondgebied indringt. Arbeiders nemen momenteel tussen Monschau en Kalterherberg de sporen weg van de sedert jaren niet meer gebruikte spoorlijn. Voor deze spoorlijn gelden echter nog een aantal grensafspraken, die gemaakt werden na de Eerste Wereldoorlog in het Verdrag van Versailles uit 1919.

Internationale gevolgen
De arrondissementscommissaris van Eupen, Malmedy en Sankt-Vith, Marcel Lejoly, was ervan overtuigd dat de zaak internationale gevolgen zou hebben. Het Verdrag voorzag immers dat de spoorlijn, de stations en aanpalende technische installaties onmiddellijk toegekend moesten worden aan het koninkrijk België, waardoor vijf enclaves op Duits grondgebied ontstonden. (belga/eb)

Lees meer