Ivanka Trump was vorige week in Berlijn.
AFP Ivanka Trump was vorige week in Berlijn.

Duitsland veroordeelt nepotisme van Trumps dochter als papa's adviseur

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel neemt geen blad voor de mond: Ivanka Trump als adviseur van haar vader is je reinste nepotisme, zo oordeelt Gabriel. Daarmee gaat Duitsland verder dan andere bondgenoten van de VS.

"Het stoort me als nooit verkozen familieleden plots opduiken als officiële vertegenwoordigers van een land", zegt Gabriel. Vorige week was Ivanka Trump in Berlijn, waar ze de W20-top rond vrouwenrechten bijwoonde.

Tegenover mediagroep Funke omschreef Gabriel de adviserende rol die Ivanka in de administratie van haar vader opneemt 'nepotisme'.

"Het blijft voor mij vreemd dat het bezoek van Trumps dochter aan Duitsland als wereldnieuws wordt behandeld. De verstrengeling van politiek met familie of zakendoen herinnert ons aan een nepotisme dat we ons hier niet kunnen voorstellen".

Het is niet de eerste keer dat Trump van nepotisme wordt beschuldigd. In maart verklaarde de ethische raadsman van voormalig president Barack Obama Norman Eisen dat de aanstelling van Ivanka tot adviseur van de president een schending was van de geldende wetgeving.

Jason Miller, de woordvoerder van Trumps presidentscampagne, verdedigde Ivanka door te stellen dat het niet om nepotisme kan gaan omdat ze voor haar adviseursfunctie niet wordt vergoed. Toch heeft ze haar eigen kantoor in het Witte Huis en doet ze beroep op de veiligheidsdiensten van het Witte Huis.

Lees meer