Het 14-jarige slachtoffer Susanna Feldmann en de voortvluchtige dader Ali B. (18)
DPA/ Polizei Het 14-jarige slachtoffer Susanna Feldmann en de voortvluchtige dader Ali B. (18)

Duitsland weer in shock: Susanna (14) verkracht en vermoord door asielzoekers. Eén verdachte vlucht met familie naar Irak

"Geen hoop meer: ze is dood", kopten Duitse media gisteren. Het 14-jarige Joodse meisje, Susanne Feldmann, werd verkracht en vermoord nadat ze sinds 22 mei was vermist. Twee vluchtelingen staan onder verdenking. Eén van de vermeende daders is met zeven andere familieleden halsoverkop naar Irak gevlucht.

Susanna Feldmann uit Mainz keerde op 22 mei niet naar huis terug na een uitje in de stad Wiesbaden. Op de avond van haar verdwijning schreef ze haar moeder nog een WhatsApp-bericht: "Mama, zoek me niet, ik ben met mijn vriend naar Parijs gegaan. Ik ben wellicht binnen twee à drie weken terug." Hoewel Susanna geregeld spijbelde op school, was haar moeder Diana Feldmann toch erg bezorgd: "Dat is niet de schrijfstijl van mijn dochter en zo communiceert ze normaal niet."

De politie beschouwde de vermissing meteen als onrustwekkend. Gisteren werd haar lichaam dan aangetroffen in dichtbegroeid gebied naast een spoorweg in de omgeving van Wiesbaden.

Urenlang misbruikt

Het staat ondertussen vast dat het meisje urenlang werd misbruikt in de nacht van 22 op 23 mei waarna twee mannen haar hebben omgebracht.

Een vermeende dader werd gisteren opgepakt. Het gaat om een 35-jarige asielzoeker met Turks paspoort. De andere verdachte is een 20-jarige vluchteling, Ali Bashar, uit Irak. Naar hem is de politie nog op zoek. Beiden zouden in een opvangcentrum in Wiesbaden hebben gezeten. Volgens Bild zou het slachtoffer de broer van Ali Bashar hebben gekend.

"Inderhaast vertrokken"

De 20-jarige Irakees is vermoedelijk eind vorige week met zijn hele familie (in totaal 8 personen) "inderhaast vertrokken". Volgens de eerste bevindingen hebben ze afgelopen zaterdag het vliegtuig genomen naar Istanboel. Van daar ging het met een aansluitende vlucht verder naar Erbil in Irak. "Ze gebruikten valse namen", vertelde Stefan Müller, politiecommissaris van Wiesbaden. De achtkoppige familie zou in oktober 2015 in Duitsland zijn aangekomen. 

De politie heeft ondertussen een opsporingsbeeld van Ali Bashar verspreid. De jongeman was al voor andere feiten bij de politiediensten gekend. Hij werd eerder in verband gebracht met misdaden zoals mishandeling en vechtpartijen. Hij zou ook een agente hebben geduwd en bespuugd en betrokken geweest zijn bij een overval met een mes. Ook was er sprake van een aanranding van een 11-jarig meisje in een asielcentrum maar daarvoor werden onvoldoende bewijzen gevonden. Zijn asielaanvraag werd in 2016 afgewezen, maar daartegen had hij beroep aangetekend waardoor hij beschikte over een tijdelijk verblijfsrecht.

Tip van 13-jarige vluchteling

Volgens speurders kwam de doorbraak in het dossier door een tip van een 13-jarige jongen die ook vluchteling is. Hij had zich als getuige bij de politie gemeld. Met zijn verklaringen heeft hij de moordzaak helpen ophelderen. Ali Bashar zou hem over de misdaad hebben verteld. Het verdere onderzoek leidde vervolgens tot de aanhouding van de 35-jarige man van Turkse afkomst.  

Geen eenmalig feit

Eind 2016 stond Duitsland al eens in rep en roer toen bleek dat een Afghaanse vluchteling Maria Ladenburger had verkracht en vermoord in Freiburg. 

Vorig jaar stak een Afghaanse vluchteling de 15-jarige Mia dood met een keukenmes voor een drogisterij in het centrum van de stad Kandel.  

Een jonge vluchteling viel eind vorig jaar een Duits meisje aan in Darmstadt. Het ging om zijn ex-vriendinnetje. Ze raakte zwaargewond maar overleefde. 

251 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Ben De Staercke

    Alsof alle vluchtelingen verkrachters en moordenaars zijn. Wat zijn jullie toch naïef. Vluchtelingen zijn mensen, dwz daar zitten arbeiders, dokters, scholieren slimme en domme mensen tussen. Dus ook criminelen, moordenaars en verkrachters. Net zoals bij eender welke andere nationaliteit

  • willy verbeeck

    Diane en Guido hebben hoogstwaarschijnlijk een mislukte hersenoperatie achter de rug, daarom vergeef ik hen.

Lees meer