Duitse politie aan de grens met Oostenrijk.
EPA Duitse politie aan de grens met Oostenrijk.

Duitsland wil vanaf 15 juni negatief reisadvies voor 31 landen opheffen, waaronder ook België

De Duitse regering wil het negatieve reisadvies voor 31 Europese landen vanaf 15 juni opheffen, als de verdere ontwikkeling van het coronavirus dat toelaat. Naast alle 26 EU-landen, waaronder dus ook België, behoren ook Groot-Brittannië, IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein daartoe. Dat blijkt uit stukken in handen van persbureau DPA, waarover de Duitse regering woensdag een besluit neemt.

Minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas (SPD) heeft op 17 maart vanwege het longvirus een wereldwijde reiswaarschuwing afgegeven. Dit algemeen geldende reisadvies zou moeten worden ingeruild voor adviezen waarbij de risico's per land in beeld zijn gebracht. Om toeristen zo goed mogelijk te beschermen tegen een corona-infectie, wil de regering van Angela Merkel in overleg met de Europese Unie werken aan het opstellen van een aantal gemeenschappelijke criteria. 

Frankrijk

Ook Frankrijk is voorstander van een snelle heropening van de Europese grenzen.

"Frankrijk en Duitsland moeten werken aan het onmiddellijke herstel van het vrije verkeer binnen het Schengengebied als aan de voorwaarden is voldaan", zeggen de voorzitter van de Assemblée Nationale, Richard Ferrand, en zijn Duitse ambtsgenoot Wolfgang Schäuble in een gezamenlijke verklaring aan AFP.

Startsein voor toerisme in Europa

Het opheffen van de reiswaarschuwing zou het startsein moeten geven voor grensoverschrijdend toerisme in Europa. In het plan staat dat "de heropleving van het toerisme belangrijk is voor reizigers en de Duitse reisindustrie, evenals voor de economische stabiliteit in de landen waar ze naartoe gaan.”

Lees ook: Vamos a la playa: zo ziet vakantie in Frankrijk, Spanje of Italië er deze zomer uit (+)

9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Stefanie van Dijk

    Als we dan ook de grenzen weer openzetten dan kan er ook effectief gereisd worden. En al die hieronder klagen over het gebrek aan eenheid in Europa, waren jullie het ook niet die de bemoeienissen van Europa niet wilden? Het een kan niet zonder het ander eh!

  • Emi De graeve

    hoera, dan kan ik weer als vroeger mijn noodzakelijke boodschappen gaan doen aan de overkant :-)

Lees meer