7
EPA

Duizenden Catalanen op weg naar Barcelona in driedaagse ‘vrijheidsmarsen’

Vanuit heel Catalonië zijn vanmorgen een reeks 'vrijheidsmarsen’ begonnen waarin duizenden deelnemers drie dagen zullen stappen richting hoofdstad Barcelona. De demonstranten, die vanuit vijf startplaatsen zijn vertrokken, moeten daar vrijdagavond aankomen. Het verkeer op heel wat wegen ligt stil. 

De marsen vertrokken vanochtend in Girona, Berga, Vic, Tarrega en Tarragona. De bedoeling is dat de inwoners van de steden en dorpen op de route naar Barcelona de komende uren en dagen aansluiten, zodat er vrijdagavond een zo groot mogelijke groep mensen in Barcelona aankomt. Vrijdag plannen een aantal vakbonden ook een grote stakingsactie uit protest tegen de veroordelingen.

Ook verschillende ministers uit de Catalaanse regering stappen mee in wat een vreedzame optocht moet worden.

De marsen zijn een organisatie van de pro-onafhankelijkheidsbewegingen ANC (Assamblea Nacional Catalana) en Omnium. Hun voormalige voorzitters zijn maandag elk tot twaalf jaar cel veroordeeld in de rechtszaak rond het onafhankelijkheidsreferendum van 2017. De 'twee Jordi's’ waren de enige twee niet-politici op het proces, maar werden toch veroordeeld voor opruiing.

7
AFP

Catalanen ketenen zich vast aan Europees parlement

In Brussel hebben enkele Catalaanse betogers hebben zich vanmiddag tijdens een spontane actie vastgeketend aan de achterkant van het Europees parlement in de Wiertzstraat. De actie was van korte duur en er werd niemand opgepakt, laat de politie Brussel Hoofdstad-Elsene weten.

Een twintigtal personen nam deel aan de spontane actie die georganiseerd werd door de Catalan National Assembly. Enkele actievoerders stopten hun handen samen in kokers en ketenden zich zo als een menselijke ketting vast rond de palen van de gebouwen aan de achterkant van het Europees parlement. Op die manier blokkeerden ze de Wiertzstraat.

“Nadat een Catalaans Europees parlementslid met de actievoerders is komen praten hebben ze zich los gemaakt”, zegt politiewoordvoerster Ilse Van de keere. “De politie heeft alle betogers geïdentificeerd, maar er is geen verder gevolg gegeven aan hun actie.”

Het spontane protest is een reactie op de veroordelingen van de separatistische leiders met celstraffen van negen tot dertien jaar. “Stop de repressie tegen het Catalaanse volk”, stond te lezen op het spandoek van de manifestanten. Samen werden de separatisten tot 100 jaar cel veroordeeld voor het in hun ogen uitvoeren van hun democratische plicht.

Verschillende steden in Catalonië waren vannacht opnieuw het strijdtoneel van onlusten. Demonstranten staken containers in Barcelona in brand, de politie chargeerde verschillende keren. 51 mensen werden gearresteerd, er vielen opnieuw meer dan 70 gewonden.

7 Vanuit de hele regio vertrokken vanmorgen marsen richting Barcelona.
Villaweb Vanuit de hele regio vertrokken vanmorgen marsen richting Barcelona.
7
EPA
7
EPA
7
AFP
7
AFP

23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Christine Laevers

    Michel Mahy: het is net omdat de E.U. zoveel landen vertegenwoordigt dat ze niet kan functioneren. Tegen dat ze een beslissing hebben genomen is het probleem al lang iets anders geworden. Zo is de situatie tussen Parijs en het Franse platteland. Zo is wellicht ook de verhouding tussen Madrid en Catalonië.

  • Lucien Mertens

    Er is daar alvast één ding zeker, de Catalanen menen het...

Lees meer