Illustratiebeeld
thinkstock Illustratiebeeld

Duizenden Europese beleggers online opgelicht door internationale bende

In Europa zouden enkele duizenden beleggers voor zowat 100 miljoen euro per jaar zijn opgelicht door criminele machinaties. Dat meldde de Oostenrijkse federale politie vandaag. De internationale bende wordt ervan beschuldigd haar slachtoffers geld te hebben afhandig gemaakt via online trading platforms voor opties, cryptogeld en soortgelijke financiële producten. Bij het onderzoek waren ook speurders uit Duitsland, Bulgarije en Tsjechië betrokken.

De slachtoffers werden voornamelijk geworven via sociale netwerken en oproepen vanuit zelf opgerichte callcenters. De potentiële klant werd volgens de federale politie ervan overtuigd dat er weinig risico was bij de transacties en dat vanaf bepaalde bedragen een verzekering tegen kapitaalverlies in werking zou treden. 

Na eerste aanbetalingen was het virtuele depot door verschillende transacties gegroeid. Het personeel van de callcenters had de klanten afgeraden van geld op te nemen en hen overhaald om nieuwe investeringen te doen. In werkelijkheid stroomde het aanbetaalde geld naar een netwerk voor witwassen, dat uit schermbedrijven en fictieve ondernemingen bestond.

De speurders doorzochten volgens de federale politie onlangs in de Bulgaarse Sofia 21 bedrijven. Daarbij werden enkele terabytes aan data, bedrijfsdocumenten en een geldbedrag van zes cijfers in beslag genomen. Bovendien werden in totaal 14 rekeningen teruggevonden en een hoofdverdachte gearresteerd.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jan Verstrepen

    Heel dat gedoe laten voor wat het is, al het te mooi is dan kan het gewoon niet waar zijn.

  • Jan Van Overveldt

    Komt gewoon door firma's die jou privégegevens doorverkopen "verkopen mijn nummer". Ik sta in geen enkel telefoonboek en amper 5 mensen kennen mijn nummer. Vandaar dat ik een programma op mijn GSM en Laptop staan om te beletten dat een onbekend iemand mij nog lastig valt....

Lees meer