5 Extreem-rechtse demonstranten scandeerden “Bialystok vrij van perverten” naar de deelnemers van de Pride.
REUTERS Extreem-rechtse demonstranten scandeerden “Bialystok vrij van perverten” naar de deelnemers van de Pride.

Duizenden extreem-rechtse hooligans verstoren Poolse pride

In Bialystok in Polen werd zaterdag voor het eerst een LGBTQ Pride georganiseerd. Maar de gemoedelijke en vrolijke sfeer die zo eigen is aan prides kreeg een donker randje. Duizenden nationalistische voetbalfans en leden van extreem-rechtse groeperingen verstoorden de mars door met stenen en glazen flessen te gooien. 

In de stad in het noordoosten van Polen liepen zaterdagmiddag ongeveer 1000 mensen mee in de allereerste Pride van de stad. Wat voor de LGBTQ-gemeenschap een historische dag moest worden, eindigde in mineur. Zo’n 4000 nationalistische voetbalfans en leden van extreem-rechtse groeperingen reageerden met geweld op de mars. Zakken bloem en andere voorwerpen werden vanuit de ramen van enkele huizenblokken uit het communistisch tijdperk op de demonstranten gegooid. Volgens de politiewoordvoerder van Bialystok, Tomasz Krupa, leidde het geweld tot 20 arrestaties.

5 20 mensen werden gearresteerd.
MAGDA BOGDANOWICZ 20 mensen werden gearresteerd.

Op de dag van de pride stonden volgens cijfers van de politie zo’n 39 protesten gepland, waarvan de meerderheid tegen de pride. Hierbij ging het wel om vreedzame evenementen, zoals een familiepicknick en openluchtgebed naast de kathedraal van Bialystok. De aartsbisschop van de stad riep op om deel te nemen aan die evenementen om de christelijke waarden te verdedigen.

De stad met 298.000 inwoners bevindt zich in de conservatieve Podlaskie regio, en is de uitvalsbasis van Polens grootste rechtse partij ‘Wet en Rechtvaardigheid’. In de aanloop naar de verkiezingen in oktober stelde partijleider Jaroslaw Kaczynski de strijd voor gelijke rechten voor de LGBTQ-gemeenschap gelijk aan “een aanval op het gezin”.

5
AFP
5
REUTERS
5
REUTERS

15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Koen Sweeck

    Polen; een land waar traditionele waarden nog hoog in het vaandel worden gedragen! Mooi zo.

  • Ilona Versteeg

    Polen wordt aan alle kanten aangevallen, bespuugd. De main-stream media? Het is geen nieuws, mensen! Een foto, een z.g.n. waarneming is zo te produceren. Wat weet een gemiddelde westerling over Polen. Mensen wordt wakker en leer wat er echt in de wereld gebeurt. Terwijl men zich zo druk over rechten van de sexuele minderheden maakt, worden de rechten van kinderen, meisjes en vrouwen in de wereld, dus ook in het Westen ontnomen.

Lees meer