6 Volgens de organisatie betoogden 25.000 jongeren met de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg. Ook Anuna De Wever was erbij.
Getty Images Volgens de organisatie betoogden 25.000 jongeren met de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg. Ook Anuna De Wever was erbij.

Duizenden klimaatactivisten protesteren met Greta Thunberg en Anuna De Wever in Rome

Duizenden jongeren hebben vandaag in Rome samen met de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg betoogd. "We zullen onze strijd voor onze toekomst voortzetten", beloofde Thunberg op de Piazza del Popolo, vanwaar ze de menigte toesprak. "Weken of maanden zijn niet genoeg. Het duurt jaren om iets te veranderen", zei ze nog. Ook Anuna De Wever was erbij.

"Met Greta redden we de planeet", scandeerden de actievoerders onder meer. Een woordvoerster van de Italiaanse beweging 'Fridays for Future' had het over 25.000 deelnemers. Elektriciteit voor het podium werd geleverd door generatoren gemonteerd op fietsen. Thunberg moedigde de fietsers aan in de brandende zon: "Blijf doorgaan!”

Ook Anuna De Wever, die samen met Thunberg naar Rome was gereisd, sprak de actievoerders toe. “De sfeer in hier Rome is echt heel goed. Er is niet alleen in Rome actiegevoerd, maar ook in Milaan”, zei ze daarover. Tijdens haar speech gebruikte ze onder meer quotes van Marthin Luther King. “Ik heb de mensen gezegd dat het belangrijk is dat we blijven doorgaan. Dat is ook de boodschap die ik heb voor de jongeren in België, dat we moeten blijven doorgaan tot aan de verkiezingen.” De Wever keert hierna terug naar België, Greta Thunberg reist naar Londen. Daar wil de Zweedse volgende week het protest van de beweging Extinction Rebellion vervoegen.

De beweging 'Fridays for Future' zet zich in voor het klimaat en heeft ook in Italië veel aanhangers. Hun kerneisen zijn een snelle uitstap uit de klimaatschadelijke verbranding van kolen, olie en gas, geen subsidies meer voor 'vuile' energiebronnen en meer investeringen in hernieuwbare energie van wind en zon.

Ook volwassenen liepen mee en eisten een betere bescherming van de planeet. De negen jaar oude activiste Alice zei: "We moeten wel begrijpen dat we nu moeten handelen."

6 Elektriciteit voor het podium werd geleverd door generatoren gemonteerd op fietsen.
REUTERS Elektriciteit voor het podium werd geleverd door generatoren gemonteerd op fietsen.
6
EPA
6
REUTERS
6
AP
6
Getty Images

13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • lieve vanderstraeten

    Amaai die moeten nogal geld hebben om reiskes, en onderkomen te betalen

  • Paul Stausens

    Een originele reden om: en toch te vliegen en toch vakantie te nemen!

Lees meer