Volgens zijn omgeving had Dylann Roof de aanslag maanden tevoren gepland en wilde hij daarmee in de VS een rassenoorlog op gang trekken.
AFP Volgens zijn omgeving had Dylann Roof de aanslag maanden tevoren gepland en wilde hij daarmee in de VS een rassenoorlog op gang trekken.

Dylann Roof (21) bekent schietpartij met negen doden in kerk "omdat hij rassenoorlog wilde starten"

Dylann Roof, de 21-jarige die gisteren werd gearresteerd nadat hij negen zwarten had doodgeschoten in een kerk in Charleston, South Carolina, heeft bekend. Volgens zijn omgeving had hij de aanslag maanden tevoren gepland en wilde hij daarmee in de VS een rassenoorlog op gang trekken. Roof was op borgtocht na veroordelingen wegens drugs- en gewelddelicten. De gouverneur van South Carolina pleit openlijk voor de doodstraf voor Roof.

Gerechtelijke bronnen die anoniem wensten te blijven, vertelden tegenover CNN over het motief van de schutter.

"Iemand moet iets doen voor het blanke ras"
Een vriend van Roof, Joey Meek, belde gisteren naar het FBI nadat hij Roof had herkend in een opsporingsbericht. Zelfs de bevlekte trui die hij droeg herkende Meek: hij had die nog gezien toen Roof gisterochtend thuis videogames zat te spelen. Meek verklaarde dat Roof tijdens een zuippartij had gezegd dat "iemand iets moet doen voor het blanke ras". Weken geleden vertrouwde Roof aan Meek toe dat hij een .45 Glockpistool had gekocht met zijn verjaardagsgeld en dat hij een plan had.

Eerder deden verhalen de ronde dat hij het vuurwapen had gekregen voor zijn verjaardag. Volgens een kamergenoot van Roof heeft hij de aanslag zes maanden lang voorbereid.

"Ik denk dat hij iets groots wilde zoals bij Trayvon Martin", aldus zijn kamergenoot die verwijst naar het doodschieten van de zwarte tiener door buurtwacht George Zimmerman in 2012. "Hij wilde iets waarmee de rassenoorlog weer zou oplaaien".

Roof ging in de historische zwarte kerk samenzitten met de gelovigen die waren samengekomen voor een bijbelstudie. Hij zat een uur lang met zijn toekomstige slachtoffers vooraleer hij  het vuur opende.

Woede
Drie leden van dezelfde familie, predikanten en een senator waren bij de slachtoffers. Een meisje van vijf overleefde de schietpartij omdat ze zich op de vloer voor dood hield.

De racistische slachtpartij zorgt voor heel wat woede in de VS. Het voorbije jaar nemen de rassenspanningen toe. Politiegeweld dat leidde tot de dood van verscheidene jonge zwarten oogst protest over de hele VS. Gouverneur Nikki Haley van South Carolina pleit openlijk voor de doodstraf voor de schutter.

Lees meer