Echte 'The Great Escape'-piloot op 101-jarige leeftijd overleden

Een van de laatste twee overlevenden van de bekendste gevangenisontsnapping uit de Tweede Wereldoorlog is in Australië overleden. Paul Royle overleed zondag op 101-jarige leeftijd in Perth, meldt onder andere de zender ABC vandaag.

Royle was een van de 76 mannen die op een ijskoude winterdag in 1944 wisten te ontsnappen uit een kamp voor oorlogsgevangenen in Polen, de Stalag Luft III. De ontsnapping is onsterfelijk gemaakt door de film 'The Great Escape'.

De oorlogsgevangenen hadden een tunnel gegraven onder het kamp. Slechts drie van hen wisten de vrijheid te bereiken, de rest werd snel achterhaald en op bevel van Adolf Hitler doodgeschoten. Royle ontsnapte aan de massa-executie en leerde later tijdens zijn gevangenschap de Australische piloot en schrijver Paul Brickholl kennen, de schrijver van het boek 'The Great Escape'.

De enige overlevende van de ontsnapping is nu nog de 94-jarige Brit Dick Churchill. De Duitsers durfden hem niet te executeren omdat ze bang waren dat hij misschien familie was van de toenmalige Britse premier Winston Churchill.

Lees meer