3 Emmanuel Macron (links) ontving maandag in het Élysée Vladimir Poetin en de Oekraïense president Volodimir Zelenski.
AP Emmanuel Macron (links) ontving maandag in het Élysée Vladimir Poetin en de Oekraïense president Volodimir Zelenski.

Een dag na topoverleg vreest Poetin nieuw 'Srebrenica' in Oekraïne

De Russische president Vladimir Poetin vreest voor een Srebrenica-achtig bloedbad in Oost-Oekraïne. Dat zou volgens hem kunnen plaatsvinden als Oekraïense troepen de controle krijgen over de grens tussen de pro-Russische rebellenrepublieken en Rusland, berichten Russische media.

Poetin deed de uitspraak een dag na zijn eerste ontmoeting met de nieuwe Oekraïense president, Volodimir Zelenski. De Russische leider vreest dat Oekraïense nationalisten aan het moorden kunnen slaan in de opstandige ministaatjes Donetsk en Loehansk als de veiligheid van inwoners daar niet wordt gegarandeerd.
"De Oekraïense zijde zegt altijd: geef ons de mogelijkheid de grens te sluiten met troepen. Wel, ik kan me indenken wat dan zal gebeuren. Het wordt een Srebrenica", aldus Poetin. Hij wil dat werk wordt gemaakt van een amnestieregeling voor mensen in de rebellengebieden.

Poetin verwees naar het beruchte bloedbad bij het Bosnische Srebrenica, waar in juli 1995 duizenden moslimmannen en -jongens zijn gedood. Dat gebeurde nadat de enclave, die onder bescherming stond van Nederlandse VN-militairen, onder de voet was gelopen door de troepen van de Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic.

3 De toen pas aangetreden Volodimir Zelenski bracht eind mei een bezoek aan de Oekraïense troepen nabij Loehansk.
AP De toen pas aangetreden Volodimir Zelenski bracht eind mei een bezoek aan de Oekraïense troepen nabij Loehansk.
3 Pro-Russische rebellen marcheren in Donetsk, vijf jaar na het eenzijdig uitroepen van de onafhankelijkheid.
REUTERS Pro-Russische rebellen marcheren in Donetsk, vijf jaar na het eenzijdig uitroepen van de onafhankelijkheid.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • stefan crama

    Ann Limbos, in dat gebied evenals de Krim leven overwegend mensen met Russische roots en taal. Even de geschiedenisboeken raadplegen en dan weet je tenminste waar het hier echt om gaat. O ja, tijdens WOII waren de Oekraïners bondgenoten van Hitler.

  • Frans Peeters

    Als EU en het westen maar blijven wapens en geld sturen om hun gebied uit te breiden

Lees meer