Een derde van de hotelcomplexen op Lanzarote is illegaal

Een derde van de luxehotels op het Spaanse eiland Lanzarote, dat deel uitmaakt van de Canarische eilanden, staat er illegaal. Dat meldt de krant El Pais vandaag. Het bericht is gebaseerd op een gerechtelijke beslissing.

Regels niet gerespecteerd
Het hooggerechtshof van de Canarische eilanden heeft 22 bouwvergunningen voor toeristische complexen geschrapt. Die waren verstrekt door twee gemeentebesturen op het eiland maar die hebben het moratorium op de bouw van toeristische complexen dus niet gerespecteerd. Ze hebben bouwvergunningen afgeleverd voor projecten waar een bedrag mee gemoeid was van 270 miljoen euro, goed voor enkele duizenden toeristische bedden.

Luxehotels slopen?
Onder de 22 toeristische complexen met in totaal 7.721 bedden, waarvan de toelatingen door de overheid zijn geschrapt, bevinden zich acht luxehotels en tien toeristische verblijfsresidenties. Justitie op de Canarische eilanden zou nog verscheidene andere projecten moeten schrappen en tot 23 procent van de hotelcapaciteit op Lanzarote illegaal verklaren. Deze complexen zullen gesloopt worden indien althans de autoriteiten op het eiland de uitvoering van het vonnis vragen.

"Betonvrije kustlijn"
De bewindvoerders op Lanzarote hadden in 2000 beslist om de toeristische ontwikkeling te beperken op het kleine vulkanische eiland. Op die manier wilden ze het milieu beter beschermen en een kwaliteitstoerisme promoten. Ze stelde vorige herfst nog een plan voor om 700 km. kustlijn "betonvrij" te maken. (belga/sd)

Lees meer