2 Colin en Christine Weir kort na het winnen van ruim 185 miljoen euro.
afp Colin en Christine Weir kort na het winnen van ruim 185 miljoen euro.

Een van grootste Euromillions-winnaars ooit acht jaar na jackpot overleden: “Schotland heeft een echte vriend verloren”

Colin Weir, de man die in één klap wereldberoemd werd na het winnen van de toen nog grootste jackpot van Euromillions aller tijden, is gisteren op 71-jarige leeftijd overleden na een kort ziekbed. Dat hebben zijn advocaten vandaag bekendgemaakt. Weir en zijn (inmiddels ex-)vrouw Christine uit Schotland wonnen in 2011 met onwaarschijnlijk veel geluk het gigabedrag van 161 miljoen pond, omgerekend zo’n 185 miljoen euro. Een groot deel van het bedrag spendeerden ze aan goede doelen.

Met het winnen van de loterij stak de Schot qua rijkdom onder anderen Tom Jones en zelfs David Bowie voorbij op de lijst van rijkste personen op aarde. Hij werd zelfs in één klap dubbel zo rijk als streekgenoot Sean Connery. Weir bleef lange tijd de grootste Britse Euromillions-winnaar, pas dit jaar won een andere, tot nu toe onbekende, Brit de superjackpot van 190 miljoen euro (170 miljoen pond).

Voetbalclub

Weir, die onlangs na 38 jaar huwelijk scheidde van zijn vrouw, trad sinds 2011 veelvuldig in de openbaarheid. Hij spendeerde zijn geld geregeld aan goede doelen en werd vorige maand zelfs nog de eigenaar van Partick Thistle, een Schotse voetbalclub waar Weir al van kinds af aan fan van was.

Voor een miljoenenbedrag kreeg Weir een meerderheidsbelang van 55 procent in de club. Hij was echter niet van plan om zich zich bezig te houden met het bestuur of het transferbeleid van de club, uitkomend in de tweede klasse van de Scottish Championship. 
Thistle For Ever, een gloednieuwe, onofficiële fanclub, kreeg het meerderheidsbelang in plaats daarvan gratis in handen van de multimiljonair. Eerder investeerde de Schot bijna tien miljoen euro in de club, waaronder drie miljoen voor een nieuw trainingscomplex.

“Ik ben ontzettend dankbaar voor iedereen die eraan heeft bijgedragen om dit voor Thistle voor elkaar te krijgen. Ik zal er voor zorgen dat het gestelde vertrouwen niet wordt geschaad. Thistle for Ever heeft met het idee bezorgd om het beheer van de club in de handen van de fans te leggen. Deze droom is nu realiteit geworden. Het is sneller gegaan dan iedereen vooraf had gedacht”, liet Weir eind november weten.

Verdriet

Door zijn liefdadigheid en sympathieke uitstraling groeide Weir uit tot een van de meest geliefde inwoners van Schotland. Ook was hij een hevig voorstander van onafhankelijkheid van de regio. Zo gaf hij in 2014 een miljoen pond aan de campagne voor onafhankelijkheid in aanloop naar het referendum. Nicola Sturgeon, de eerste minister van Schotland en politiek leider van de Scottish National Party (SNP), reageert verdrietig op het nieuws van zijn overlijden.

“De vastberadenheid en vrijgevigheid van Colin voor de oorzaak van de Schotse onafhankelijkheid kan niet genoeg worden benadrukt en werd enorm gewaardeerd”, laat ze weten. “De SNP en de onafhankelijkheidsbeweging hebben vandaag een echte vriend verloren en we zullen hem heel erg missen.”

Respect

Het is niet duidelijk waaraan Weir precies is overleden. Zijn advocaten houden het op een kort ziekbed. “Onze gedachten en ons medeleven zijn bij Colin’s familie en vrienden, van wie ik hoop dat de privacy in deze moeilijke tijd wordt gerespecteerd.” 

“Er zal geen verder commentaar worden gegeven. Wel willen we de medewerkers van het Universitair Ziekenhuis oprecht bedanken voor hun zorg en medeleven.”

Gevlucht

Na het winnen van Euromillions, een loterij die in 2004 in het leven werd geroepen als joint venture tussen de loterijen van negen Europese landen, moest Weir samen met zijn echtgenote en kinderen vluchten naar Spanje. De brievenbus van het Schotse gezin stroomde over van brieven van bedelaars die hoopten een graantje mee te pikken. 

Buurman David Simpson begreep destijds niet dat de Weirs alles aan de grote klok hebben gehangen. “Ze kunnen hier niet meer rustig wonen. Zij zullen tot hun dood lastig worden gevallen.“ Ook in Spanje werd hun nieuwe onderkomen onafgebroken door politie in de gaten gehouden. 

Na enige tijd konden de Schotten weer terug naar het dorpje Largs, maar uit respect voor de buren zijn ze wel ergens anders gaan wonen.

Uit elkaar

Eerder dit jaar maakten Colin en Christine bekend na 38 jaar huwelijk uit elkaar te gaan. De twee leefden al langere tijd niet meer samen en zouden in de loop der jaren uit elkaar zijn gegroeid. 

“Ze verzoeken vriendelijk of de privacy van het gezin kan worden gerespecteerd. Er zal inhoudelijk geen reactie meer hierop komen”, liet de familie toen weten.

2
AFP

11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Roger Deprez

    Dat hij dat aan goede doelen uitdeelde verdient alleen al respect. Hij schoot er wel zijn huwelijk bij in en de tijd dat hij er van kon profiteren is ook zo lang niet geweest.

  • marie-claire de bosscher

    tuurlijk zijn ze tof, ze delen geld uit !

Lees meer