3 Heinrich Himmler
AP Heinrich Himmler

Eerste brieven SS'er Heinrich Himmler: "Kusjes, Dein Heini"

"Ik ga naar Auschwitz. Kusjes, Dein Heini." Zo sloot SS-leider Heinrich Himmler een van zijn brieven aan zijn echtgenote af. De Duitse krant die Welt heeft zondag een aantal brieven gepubliceerd van de nazileider. Het is de eerste publicatie in een achtdelige serie.

Die Welt werd drie jaar geleden benaderd door de Israëlische regisseur Vanessa Lapa, wier familie de brieven en de bijbehorende foto's bezit. Twee Amerikaanse militairen vonden de correspondentie aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, in een kluis in Himmlers huis in Beieren. Onafhankelijke experts hebben de authenticiteit van de brieven geverifieerd.

De brieven beslaan een periode van zo'n twintig jaar, van de opkomst van Adolf Hitler en diens partij NSDAP in de jaren twintig tot de systematische uitroeiing van Europese joden tijdens de oorlog in de jaren veertig.

"Rusland is zo groot"
Het zijn niet alleen brieven van Himmler aan zijn vrouw, de SS-leider wisselde ook brieven uit met zijn dochter. De toen 11-jarige Gudrun Himmler schreef op 22 juni 1941 aan haar vader over Rusland. "Het is vreselijk, dat oorlog met Rusland nabij is." Op diezelfde dag begon operatie Barbarossa, de Duitse invasie van de Sovjet-Unie. De kleine Gudrun lijkt zich zorgen te maken over het oostfront. "Maar Rusland is zo groot. Als we heel Rusland innemen wordt het een zware strijd."

Lapa heeft met hulp van Die Welt een documentaire gemaakt over de brieven en foto's van de familie Himmler. De documentaire gaat 9 februari in première op de Berlinale, het Duitse hoofdstedelijke filmfestival.

3 De collectie foto's en brieven van Himmler die in bezit is van Die Welt.
AP De collectie foto's en brieven van Himmler die in bezit is van Die Welt.
3 Foto van het gezin Himmler, beschikbaar gesteld door Die Welt
AP Foto van het gezin Himmler, beschikbaar gesteld door Die Welt

Lees meer