4 Boven het vernielde dak hebben enkele arbeiders een groot dekzeil aangebracht. Zo moet de kathedraal beschermd worden tegen de aangekondigde regen.
REUTERS Boven het vernielde dak hebben enkele arbeiders een groot dekzeil aangebracht. Zo moet de kathedraal beschermd worden tegen de aangekondigde regen.

Eerste prioriteit? Vernielde Notre-Dame weerbestendig maken

Ruim een week na de verwoestende brand in de Notre-Dame treden de beveiligingswerken binnen de kathedraal in een nieuwe fase. Vandaag heeft men een dekzeil aangebracht op de meer dan 850 jaar oude kathedraal, waarvan het dak grotendeels is vernield. "Het heeft de hoogste prioriteit om de kathedraal tegen de aangekondigde regen te beschermen", aldus architect Philippe Villeneuve.

Het dekzeil is slechts een oplossing voor de korte termijn. Op langere termijn moet een soort enorm regenscherm de kathedraal beschutten. Daarbij gaat het om een stabiele constructie, die het ambachtslieden moet mogelijk maken om eronder te werken. Verder worden er ook veiligheidsnetten aan de enorme roosvensters van gebrandschilderd glas gemonteerd. 

Intussen zegt twee derde van de Fransen - in een enquête - tevreden te zijn over de hoge donaties voor de wederopbouw. Dat blijkt uit een bevraging van het peilingsinstituut Odoxa. Ruim een kwart (28 procent) vindt dat de gulle gevers zichzelf enkel maar in de schijnwerpers willen plaatsen.

Geld voor reconstructie

Kort na de brand beloofden enkele rijke families en bedrijven immens veel geld voor de reconstructie van de kathedraal. In Frankrijk brak er meteen een debat uit, vooral met betrekking tot hulporganisaties of sociale voorzieningen die voor elke euro moeten vechten.

Bekijk ook: 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
4 Voor de glasvensters worden netten gemonteerd.
AFP Voor de glasvensters worden netten gemonteerd.
4
REUTERS
4
AFP

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Don Tessers

    De msm laat niet de video´s zien die twee personen laten zien die met webcam zijn opgenomen, twee personen op twee verschillende plaatsen, waar die personen nog vlak voor de brand uitbrak niet konden zijn.

  • oswald billiet

    Wie wil weten hoe dat massieve eeuwenoude dakgebinte van de Notre Dame er uit zag, moet in Lissewege de eeuwenoude abdijschuur van Ter Doest bezoeken. Die vrijwel identieke dakconstructie ( 60x25x20) met de eeuwenoude balken die bijna versteend zijn, is uniek en indrukwekkend. De schuur, in haat uniek kader, kan je vrij bezoeken na kennisgeving.

Lees meer