De zittende president Abdel Fattah al-Sisi doet naar verwachting een gooi naar een tweede ambtstermijn.
AFP De zittende president Abdel Fattah al-Sisi doet naar verwachting een gooi naar een tweede ambtstermijn.

Egypte houdt eind maart presidentsverkiezing

Egypte houdt presidentsverkiezingen van 26 tot en met 28 maart. De zittende president Abdel Fattah al-Sisi doet naar verwachting een gooi naar een tweede ambtstermijn.

Sisi moet zijn kandidatuur nog aankondigen. Hij behaalde een grote overwinning na de militaire omverwerping van de toen verkozen president Mohamed Morsi van de Moslimbroederschap in 2013.

Kandidaten moeten hun deelname bij de kiescommissie indienen tussen 20 en 29 januari. De nationale kiescommissie zei dat er indien nodig een tweede ronde zal plaatsvinden van 24 tot en met 26 april. Sisi's meest serieuze potentiële uitdager, oud-premier Ahmed Shafik, trok zijn kandidatuur gisteren in.

Het zal de derde presidentsverkiezing zijn in Egypte sinds de opstand van 2011 een eind maakte aan de lange heerschappij van sterke man Hosni Moebarak.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer