Nabih al-Wahsh tijdens een verhit debat op de Egyptische televisie
Thinkstock/videostill Nabih al-Wahsh tijdens een verhit debat op de Egyptische televisie

Egyptische advocaat: "Wanneer vrouwen gescheurde jeans dragen, dan is het onze nationale plicht om hen te verkrachten"

Een advocaat heeft met enkele omstreden commentaren tijdens een tv-debat grote ophef veroorzaakt in Egypte. Volgens Nabih al-Wahsh is het "een nationale plicht om meisjes en vrouwen die onthullende kleding dragen", seksueel te intimideren en te verkrachten".

De prominente conservatieve advocaat deed zijn schokkende uitspraken eerder deze maand in het kader van de op handen zijnde prostitutiewet in Egypte.

“Vind jij het acceptabel dat een meisje in kleding rondloopt waarbij je een stuk van haar bil ziet?", poneerde hij tijdens het debat. "Wanneer een meisje er zo bijloopt, dan is haar lastigvallen een patriottische plicht en haar verkrachten een nationale plicht.”

De Egyptische Nationale Vrouwenraad heeft woedend gereageerd en is van plan om klacht in te dienen tegen de advocaat en tegen de tv-zender die de man aan het woord liet. "Alle leden van de Vrouwenraad keuren deze uitspraken die verkrachting en seksuele intimidatie aanmoedigen, ten zeerste af", klinkt het. 

Volgens Maya Morsi die aan het hoofd van de Vrouwenraad staat, zijn de commentaren van de advocaat volledig in strijd met de Egyptische grondwet. Ze voegde er tenslotte nog aan toe gechoqueerd te zijn dat de uitspraken werden gedaan door een advocaat die toch de mensenrechten zou moeten verdedigen.

46 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Roland De Smedt

    Advocaten die dergelijke opruiende uitspraken doen zouden onmiddellijk in de boeien geslagen moeten worden.

  • Line Breemersch

    Niet verwonderlijk, Egypte was het eerste land dat zowel mannen als vrouwenbesnijdenis invoerde, en waar meisjes en jongens tot op de dag van vandaag nog steeds besneden horen te worden!

Lees meer