3
AFP

Eigenaars overstroomde camping in Frankrijk opgepakt

Twee verantwoordelijken voor de camping in Saint-Julien-de-Peyrolas zijn vandaag opgepakt. Het gaat om de voorzitter en vicevoorzitter van een vereniging uit het Duitse Leverkusen die eigenaar is van een terrein. Gisteren werden er 126 jongeren geëvacueerd door overstromingen. Hun 75-jarige begeleider is nog steeds vermist. Er is een onderzoek geopend voor onder meer "onvrijwillige verwondingen en het in gevaar brengen van het leven van anderen".

Het Franse departement Gard kreeg donderdag af te rekenen met zwaar onweer en hevige regenval. De rivier Ardèche trad daardoor buiten haar oevers. De camping waar de groep Duitse jongeren verbleef, ligt langs die rivier. De camping had nochtans geen vergunning gekregen van de plaatselijke prefectuur. Volgens procureur van Nîmes Eric Maurel ligt hij "in overstromingsgebied".

"De burgemeester verwittigde de verantwoordelijken van de vereniging, stapte zelfs naar de rechter en in de 48 uur voor het drama werden de verantwoordelijken nog eens gewezen op het gevaar om daar te blijven wegens het eventueel wassende water", aldus de procureur.

Volgens Maurel is er veel ongerustheid over het lot van de 75-jarige begeleider. "Als hij dood wordt teruggevonden, zal het onderzoek zich ook richten op onvrijwillige doodslag."

Geschil

De gemeente Saint-Julien-de-Peyrolas heeft sinds vorig jaar een geschil met de vereniging uit Leverkusen. Die wordt ervan beschuldigd zich niet te houden aan de stedenbouwkundige plannen.

Behalve de Gard werden ook de departementen Drôme en Ardèche donderdag geteisterd door het noodweer. In totaal werden zo'n 1.600 mensen, vooral kampeerders, geëvacueerd. Vijf volwassenen en vijf jongeren werden naar het ziekenhuis gebracht met lichte verwondingen of onderkoelingsverschijnselen.

3
AFP
3
AFP

18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Christine Laevers

    Zovelen klagen altijd dat er in België te veel regeltjes zijn. Op het Franse platteland zijn er indd minder regels. Iedereen bewandelt een gulden middenweg. Maar levens in gevaar brengen is iets totaal anders. Dat is een universeel gegeven.

  • Gerard Braeckmans

    Jan Van Rompaey is weeral verkeerd. Dat is niet de eerste keer.

Lees meer