Facebook

Eimear (34) kreeg kanker en was af en toe afwezig op het werk. Dat was niet naar de zin van haar baas en die maakte haar leven tot een hel

Borstkanker: dat was de harde diagnose die persoonlijk assistente Eimear Coghlan (34) uit County Cork in Ierland kreeg in december 2014. Ze ging het gevecht met de ziekte aan, maar kreeg er onverwachts nog een tweede tegenstander bij: het Londense bedrijf waar ze werkte. Want dat toonde weinig begrip voor het feit dat ze af en toe buiten strijd was door heelkundige ingrepen, chemo en controles.

Het had haar nochtans een droomjob geleken toen ze begon bij beleggingsonderneming The Hideaways Club (UK) Limited in Kensington, die zich specialiseert in luxueus vastgoed. Ze ging er aan de slag als office manager en assistente van directielid Poonam Dhawan-Leach en het leek aanvankelijk goed te klikken tussen de dames. Tot Coghlan in december van het daaropvolgende jaar van haar dokter te horen kreeg dat ze borstkanker had.

Meelevend
Waar Leach en haar ander bazen eerst nog meelevend en bezorgd reageerden - er werd zelfs een aangepast werkregime opgesteld - veranderde hun houding helemaal in de daaropvolgende maanden. In februari 2015 contacteerde Leach de personeelsdienst omdat Coghlan "nog geen dag had gewerkt" in de gepasseerde drie maanden en ze de situatie "niet houdbaar" vond.

De volgende maanden verzuurde de relatie verder en de flexibele werkregeling van Coghlan - waarbij ze onder meer thuis mocht werken als ze zich niet goed voelde - werd ingetrokken. Er kwam een andere regeling in de plaats waarbij ze minstens een halve dag ziekteverlof moest nemen - aan een lager loon - als ze op dokterscontrole moest. Ze moest telkens ook een medisch verslag kunnen voorleggen dat ze in staat was om te werken. Toen ze dat persoonlijk afgaf in plaats van het te laten opsturen door het ziekenhuis, zou Leach dat "verdacht" genoemd hebben. Ook de collega's van Coghlan beschreven de houding van Leach tegenover haar assistente als "vijandig, hatelijk en agressief".

Operatie
De situatie liep compleet uit de hand in april 2015, drie dagen voor Coghlan een belangrijke operatie moest ondergaan. Toen stuurde Leach haar een e-mail waarin stond dat ze onwettig afwezig was. Coghlan was in shock en verliet huilend het bedrijf. Haar huisarts besloot haar daarop thuis te houden met stresssymptomen, maar in september van datzelfde jaar nog gooide ze de handdoek en nam ze ontslag. Omdat ze "het niet aankon om nog terug te gaan".

56.000 euro
Coghlan spande wel een zaak aan bij de arbeidsrechter en hoewel het bedrijf ontkende dat het iets verkeerds had gedaan, kreeg de vrouw nu toch een schadevergoeding toegekend van 56.000 euro. Volgens rechter David Pearl was er geen sprake van discriminatie, maar was Leach te veeleisend en ging ze veel te ver in de manier waarop ze Coghlan behandelde. "De vraag om medische verslagen was een aantasting van haar waardigheid en de verplichting om een halve dag ziekteverlof te nemen als ze op controle moest, onterecht nadelig voor haar", klonk het. "De houding van haar baas tegenover haar ziekte was niet oké en creëerde een vijandige, vernederende en beledigende werkomgeving."

Lees meer