President van Venezuela Nicolas Maduro
REUTERS President van Venezuela Nicolas Maduro

Einde van strubbelingen in Venezuela in zicht? Maduro "optimistisch" nadat dialoog met oppositie is hervat

De Venezolaanse president Nicolas Maduro zegt "optimistisch" te zijn nadat de gesprekken tussen vertegenwoordigers van zijn regering en de oppositie zijn hervat op het eiland Barbados. Bedoeling is om tot een oplossing te komen voor de politieke crisis waarin het land verzeild is geraakt.

"Ik ben zeer optimistisch. Vandaag (maandag, red.) was er een vijf uur lange vergadering en het lijkt me dat we stap voor stap, met strategisch geduld, de weg vrijmaken voor vrede", aldus Maduro in een verklaring die werd uitgezonden door de staatstelevisie. Volgens de Venezolaanse president werd een zes-puntenprogramma met een "visie van het hele land" besproken, maar hij gaf geen verdere details.

Maduro zei dat hij "veelbelovende" rapporten ontving van zijn belangrijkste onderhandelaar, de minister van Communicatie Jorge Rodríguez. "Als we met goede wil verder werken en er geen interventiepolitiek is van de VS, ben ik er zeker van dat we tot akkoorden kunnen komen", klonk het nog.

Vertegenwoordigers van de Venezolaanse regering en oppositie zijn maandag aangekomen op het Caraïbische eiland Barbados. Noorwegen neemt opnieuw de rol van onderhandelaar op zich. Het gaat om de derde gespreksronde sinds begin mei. De twee vorige ontmoetingen vonden in Olso plaats, maar de regering en oppositie kwamen toen niet tot een akkoord.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Paul De Mol

    Einde van de strubbelingen? Akkoorden? Ik denk niet dat de VS dat kunnen laten gebeuren.

  • Albert De Vries

    Als de VS en het westen nu hun sancties tegen Venezuela zouden opheffen, het Venezolaanse staatsbedrijf terug aardolie zouden laten verkopen en dit staatsbedrijf's en andere Venezolaanse bevroren geldrekeningen zouden "ontdooien", dan is Venezuela er zo weer bovenop. En groot gelijk, Frans Peeters

Lees meer