Elastiek knapt tijdens bungeesprong: man valt van 20 meter hoogte

Bij het vrachtwagenevenement Truckfestijn in het Nederlandse dorp Balkbrug (provincie Overijssel) is gistermiddag een 27-jarige man gewond geraakt. Het elastiek van een bungeejumpattractie knapte, waarna hij van 20 meter hoogte ten val kwam.Het slachtoffer is door de EHBO gestabiliseerd en per ambulance naar een ziekenhuis gebracht. Op dat moment was de man bij kennis. Een opgeroepen traumahelikopter bleek niet nodig. Volgens de krant de Stentor heeft de man meerdere botten gebroken, maar heeft hij voor zover bekend geen ernstig hersenletsel opgelopen.

Het Truckfestijn is een festival voor vrachtwagenchauffeurs en -liefhebbers, dat plaatsvond op een terrein aan de Hoogeveenseweg net buiten Balkbrug (gemeente Hardenberg). Op het moment van het ongeval waren er 'enkele honderden' mensen en vele tientallen vrachtwagens op het terrein. Namens de organisatie van het Truckfestijn verklaarde Raymon Koggel aan onze collega's van AD.nl 'verbijsterd' te zijn. "We zijn natuurlijk enorm geschrokken. Veel mensen hebben het zien gebeuren. Er is meteen een tent voor slachtofferhulp ingericht.''

"Enorm geschrokken"
De attractie is van verhuurbedrijf Action Events. In een reactie op het ongeval met een van zijn attracties zegt directeur Gerard Wielingen van Action Events "enorm geschrokken" te zijn. En dat geldt ook voor zijn medewerkers die de Drop Zone bedienden. "Ze waren aangeslagen maar ze hebben alle procedures keurig opgevolgd. Hen treft geen schuld'', zegt Wielingen.

De attractie was net voorzien van een door een Amerikaans bedrijf geleverde nieuwe auto-relay, die de deelnemers tijdig moet afremmen bij hun vrije val van grote hoogte. In Balkbrug werden de eerste sprongen gemaakt. Bij de tiende ging het mis omdat de lijn knapte.

Voor Wielingen het een compleet raadsel. Want de attractie was uitvoerig getest en beschikte volgens de directeur van Action Events over alle benodigde certificeringen van de Nederlandse keuringsinstantie TUV. Het lijkt volgens hem op een fabrieksfout in de lijn. Onderzoek door de Nederlandse overheid moet duidelijk maken of Wielingen het gelijk aan zijn zijde heeft. De attractie zal tot die tijd niet worden gebruikt.

Het festival werd gisternamiddag na de feiten stilgelegd. De organisatie heeft beslist om de festiviteiten vandaag verder te zetten.

4
anp
4
anp
4
anp
4
anp

Lees meer