3
REUTERS

Elf doden in Filipijnen na het drinken van kokosnootwijn

Elf mensen in de Filipijnen zijn dit weekend overleden na het drinken van kokosnootwijn. Honderden mensen werden naar het ziekenhuis afgevoerd na het nuttigen van het drankje, dat waarschijnlijk grote hoeveelheden methanol bevatte.

De slachtoffers waren aanwezig bij evenementen in het dorp Rizal, dat ten zuidwesten van de hoofdstad Manilla ligt. Ze klaagden over maagpijn na het drinken van de wijn, die lokaal bekendstaat als Lambanog. Negen slachtoffers verkeren in kritieke toestand, zei een woordvoerder van het ziekenhuis in Manilla.

De lokale overheid heeft direct een verbod uitgevaardigd op de verkoop van de drank, die tijdens de kerstvakantie erg in trek is. De wijn wordt vaak illegaal gebrouwen.

Methanol, dat in grote hoeveelheden in de kokoswijn werd aangetroffen, is zeer giftig. Men gebruikt methanol onder andere als brandstof voor brandertjes van schotelverwarmers en fonduestellen. 

3 De kokoswijn staat lokaal bekend als Lambanog.
Shutterstock De kokoswijn staat lokaal bekend als Lambanog.
3 De Lambanog wordt vaak in provisorische fabriekjes gemaakt.
Shutterstock De Lambanog wordt vaak in provisorische fabriekjes gemaakt.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer