Ongeveer 70 procent van het water gaat naar de landbouw.
Ongeveer 70 procent van het water gaat naar de landbouw.

Elke dag 25.000 doden door gebrek aan water

Een derde van de wereldbevolking, zowat 2,4 miljard mensen, heeft geen toegang tot proper water of sanitaire voorzieningen. Elke dag sterven hieraan 25.000 mensen, voornamelijk kinderen. Dat wordt overmorgen aangekaart op de Wereldwaterdag.

Ongelijk verspreid
Het water is ongelijk over onze planeet verspreid en om kwaliteitswater te verschaffen, moet een prijs betaald worden. "Globaal gezien is het water overvloedig aanwezig daar waar niemand is", zegt Pierre Chevallier, specialist in watervoorraden aan het Onderzoeksinstituut voor ontwikkeling. Het gedeelte Amazone in Peru of in Ecuador is weinig bevolkt en rijkelijk voorzien van water. De kust aan de Stille Oceaan, een economische long die grote steden herbergt, heeft dan weer tot in Chili een tekort aan drinkbaar water.

Opwarming aarde
"Dat zal niet oplossen met de klimaatsopwarming, die de verdamping doet toenemen, de ijskap doet afsmelten en de hoeveelheid beschikbaar water vermindert", zegt Chevallier. "En nog minder door de demografische druk: niet enkel de wereldbevolking stijgt, maar ook de eisen van de bevolking die in de grote, opkomende landen betere levensvoorwaarden hebben".

Gebruik
Slechts 10 procent van de waterconsumptie is voor huiselijk gebruik (menselijke consumptie en hygiëne thuis). Ongeveer 70 procent gaat naar de landbouw en 20 procent naar de industrie. In Azië wordt dan weer 85 procent van de waterconsumptie voor de landbouw gebruikt. "Het watergebruik varieert volgens economische en culturele criteria en landen die weinig produceren, zoals in de Golf, zijn de grootste consumenten", zegt de onderzoeker.

Een gemiddelde burger uit Noord-Amerika consumeert 500 liter water per dag, een Europeaan 200 tot 300 liter. Een Afrikaan uit de Sahelstrook heeft 10 tot 20 liter water tot zijn beschikking voor huiselijk gebruik. Deze onevenwichten zullen zich zowel kwalitatief en kwantitatief verscherpen.

De Wereldgezondheidorganisatie herinnert eraan dat bepaalde voedingsgewoontes die samen gaan met een betere levenskwaliteit, heel veel water verbruiken. Zo is er 15.500 liter water nodig om een kilo rundvlees te maken.

Vooruitzichten
Volgens het VN-programma voor milieu UNEP zal India, met zijn bevolking van 1,5 tot 1,8 miljard mensen tegen 2050, zowat 30 procent meer water nodig hebben dan vandaag. Nu gaat al 90 procent van de beschikbare voorraden naar de Indiase landbouw en dan vooral de rijstteelt.

"Het probleem is dat water opslaan of transporteren enorme investeringen eist", zegt Chevalier. "Het is technisch gezien niet onmogelijk maar de landen die het nodig hebben, hebben er meestal niet de middelen voor". (belga/sam)

Lees meer