thinkstock

Exclusief voor abonnees

Elke dag een joint? Drie keer meer kans op psychose

Voor het eerst is een duidelijk en omvangrijk verband bevestigd tussen cannabisgebruik en psychose. In Amsterdam blijkt de helft van de eerste psychoses te wijten aan een dagelijkse joint. “Nederwiet komt ook op de Belgische markt terecht.”

Wie elke dag cannabis gebruikt, loopt drie keer meer kans op een psychose dan wie dat nooit doet. Dat blijkt een studie van Kings’ College in Londen die vandaag verschijnt in The Lancet Psychiatry. Zo is er voor het eerst een grootschalige bevestiging voor een verband dat al jaren voor discussie zorgt. “De vraag is altijd: zouden die mensen nooit een psychose hebben gehad zonder cannabis?”, zegt psychiater Manuel Morrens (UAntwerpen). “De impact op de individuele kwetsbaarheid ken je nooit op voorhand. Daarvoor heb je grote studies nodig op het niveau van de hele samenleving.”

Je hebt 25% van dit artikel gelezen

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

  • Onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Iedere week gratis tickets en straffe kortingen

32 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Vince Janssens

    Lol ik blow al reacreatief sinds mijn puberjaren met mijn kameraden. We zijn ondertussen gemiddeld 35 jaar, hebben allemaal kinderen die het goed doen op school, hebben allemaal een goedbetaalde carriere en niemand van ons heeft een psychose. Ik spreek hier over 5 man.... Maar we drinken geen alcohol, sporten nog steeds met zijn allen, letten op onze voeding en zoeken een goede balans tussen werk en prive...

  • peter colson

    Er bestaat een verhoogde kans op psychose. Een schoolgenoot voelde zich destijds zo stoer met zijn joints. Meer dan 20 jaar later kwam ik hem weer tegen. Geen zinnig woord kwam er nog uit, shaken als een gek en zijn korte termijngeheugen was blijkbaar al een hele tijd op vakantie. Op amper 10 minuten vroeg hij of ik geen sigaret had. Ik rook niet, dus.

Lees meer