Skyline van Dubai
AFP Skyline van Dubai

En de awards voor gendergelijkheid in Dubai gaan naar ... uitsluitend mannen

In de Verenigde Arabische Emiraten vond zondag de Gender Balance Index 2018 plaats, een event waar de awards voor gendergelijkheid worden uitgereikt. Vicepresident Mohammed bin Rashid al-Maktoum sprak trots over de “opvallende vooruitgang” die het land heeft geboekt wat betreft gelijkheid tussen man en vrouw op de werkvloer. Ironisch genoeg waren het uitsluitend mannen die in de prijzen vielen. En dat bleef op de sociale media niet onopgemerkt.

Op de zogeheten Gender Balance Index 2018 in de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten Dubai werden afgelopen zondag certificaten en medailles overhandigd aan organisaties en initiatieven die gelijke kansen voor mannen en vrouwen op de werkplaats bevorderen en promoten. Er werden prijzen uitgereikt in de categorieën “beste persoonlijkheid”, “beste federale instelling” en “beste project omtrent gendergelijkheid”. 

Tot daar alles prima. Het enige probleem was dat alle prijzen naar mannen gingen. Kritische Twittergebruikers sloegen gretig toe nadat vicepresident bin Rashid al-Maktoum foto’s van de winnaars deelde op het platform. 

“Leuk om zien dat Dubai gendergelijkheid promoot en beloont, maar er lijkt iets te ontbreken op deze foto’s ... ik kan er mijn vinger niet op leggen wat... ”, merkte een twitteraar op. 

“Sorry, gelijkheid tussen welke genders? We zien er maar één", schreef een andere twittergebruiker.

“Wow, diversiteit ten top dit. Eén van die gasten draagt grijs", luidde een andere ironische opmerking.

Een recente studie uit 2018 van de Verenigde Naties schetst ondanks de foto’s een hoopvol beeld van de integratie van vrouwen op de arbeidsmarkt. 43 procent van de vrouwen heeft een universitair diploma in vergelijking met 23 procent van de mannen. Ook zijn er ondertussen 135.000 vrouwen aan het werk. In 1975 waren dat er 1.000. 

Toch wordt het land door critici beschouwd als uiterst discriminerend tegenover vrouwen. Verkrachting binnen het huwelijk is geen misdaad en huiselijk geweld is toegelaten zolang “het de grenzen van de islamitische wet niet overschrijdt”, volgens Human Rights Watch. Volgens het Wereld Economisch Forum staan de VAE op plaats 121 van 149 landen in een rangschikking van gendergelijkheid in onderwijs, gezondheid en politieke participatie en economie uit 2018.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Arne Van Gheluwe

    Tja, als alle macht in handen is van mannen, dan moet de verandering wel van de mannen komen... Helaas... Maar het opent wel de deur om later meer macht aan vrouwen te geven en dan kunnen ze misschien ook die prijs krijgen

  • Filip Vanlaeken

    Of misschien verdienen die mannen dat echt wel, daar al eens aan gedacht ?

Lees meer