REUTERS

Engeland heft quarantaineverplichting voor 59 landen op, ook voor België

Mensen uit 59 landen hoeven vanaf 10 juli niet meer twee weken in quarantaine te gaan na aankomst in Engeland, zo heeft de Britse minister van Transport Grant Shapps vandaag bekendgemaakt. Ook Belgen hoeven niet meer in quarantaine.

Om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, had de Britse regering aanvankelijk een verplichte quarantaine van twee weken voor alle bezoekers ingesteld. De Britse premier Boris Johnson is er nog niet in geslaagd de regeringen van Schotland, Noord-Ierland en Wales ervan te overtuigen de quarantaineverplichting te versoepelen. Zij zijn het niet eens met de aanpak van de Britse regering.

Vandaag publiceerde de Britse regering een lijst met 59 landen en jurisdicties die uitgezonderd worden. Belgen hoeven dus niet langer veertien dagen in quarantaine, tenzij ze in de veertien dagen voor hun aankomst ook landen bezocht hebben die niet op de lijst staan.

Londen heeft de meeste lidstaten van de Europese Unie weerhouden, maar voor bijvoorbeeld Portugal en Zweden geldt de quarantaineplicht nog steeds. Ook de Verenigde Staten en China hebben de lijst niet gehaald.

Veel landen waren niet blij met de Britse quarantaineverplichting. Zo overwoog Spanje halverwege juni om een ‘wederkerige’ quarantaineplicht van twee weken op te leggen aan Britse bezoekers. Daar zagen de Spanjaarden op het laatste moment van af.

Labour wil onderzoek naar corona-aanpak Johnson

Oppositieleider en voorman van de Labourpartij Keir Starmer noemt een onderzoek naar de manier waarop de Johnson-regering de coronapandemie heeft aangepakt ondertussen onvermijdelijk. Volgens Starmer heeft Johnson niet snel genoeg gehandeld.

“Ik denk dat een onderzoek onontkoombaar is”, aldus de oppositieleider bij Sky. “Er zal te zijner tijd een onderzoek plaatsvinden.” De Labourleider zei dat hij het nu het belangrijkst vindt dat de Britse politiek zich richt op het bestrijden van de coronacrisis. 

Gevraagd wat hij van de reactie van de regering op de pandemie vindt, zei Starmer: “Te langzaam, onoplettend, het moet echt beter.” Over Johnson zei Starmer dat de premier weliswaar goed is in retoriek maar slecht in het regeren van het land.

Zwaar getroffen

Het Verenigd Koninkrijk is een van de zwaarst door de coronapandemie getroffen landen. Volgens de gegevens van de Jonhs Hopkins University is bij 285.268 Britten een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Van hen overleden er 44.080. Het land staat zesde in de reeks landen met de meeste besmettingen en derde in de rij landen met de meeste doden als gevolg van de virusuitbraak.

Lees ook: ‘App voorspelde nieuwe virusuitbraak in Leicester enkele weken voor de tweede lockdown’

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Ivan Willems

    Voor geen €100000 zien ze mij daar.

  • dirk de smedt

    Wij gaan zeker gaan

Lees meer