10 De reddingsbrigade op het strand van Scheveningen in Den Haag, waar stroming en wind zondag zorgden voor een verraderlijke zee. Er werden tientallen mensen uit zee gehaald.
EPA De reddingsbrigade op het strand van Scheveningen in Den Haag, waar stroming en wind zondag zorgden voor een verraderlijke zee. Er werden tientallen mensen uit zee gehaald.

Enorm verraderlijke zee in Nederland: tientallen mensen uit het water gered, vier drenkelingen overleden

De combinatie van sterke stroming en stevige wind heeft zondag in Nederland voor een zeer verraderlijke zee gezorgd op meerdere plaatsen. De reddingsbrigade moest in Den Haag tientallen mensen uit zee redden. Voor twee jongemannen mocht hulp niet meer baten. Ook elders ging het mis. Volgen HNNieuws verdronken in Wijk aan Zee en Zandvoort ook twee strandgangers. 

Het was érg druk op het 11 kilometer lange strand van Den Haag in Zuid-Holland vandaag. En de zee, die ging wild tekeer. Voor het hele strand werd de rode vlag gehesen. Ook langs de volledige kust van Noord-Holland ging daarna de rode vlag omhoog. De boodschap: ga niet zwemmen, de zee is gevaarlijk.

‘Heldendaden’

Wie tijdens de hittegolf verkoeling wilde zoeken in het water, deed er verstandig aan “niet dieper dan de knieën te gaan”. Sterke stroming en de aflandige wind die was opgestoken, zorgde immers voor “een zeer verraderlijke zee”, aldus een zegsman van de reddingsbrigade. In de loop van de middag werd ook een NL-alert uitgezonden om opnieuw te waarschuwen.

Uiteindelijk moesten tientallen mensen die in de problemen waren gekomen, gered worden. "De reddingsbrigade heeft heldendaden verricht en een groot aantal mensen uit zee gered", aldus locoburgemeester (plaatsvervangend burgemeester, red.) Hilbert Bredemeijer van Den Haag. 

10 Voor twee mannen mocht hulp niet meer baten.
ANP Voor twee mannen mocht hulp niet meer baten.

Reanimatie

Het stadsbestuur laat weten intens mee te leven met de nabestaanden van de twee mannen die helaas zijn overleden na redding. 

Het gaat om een 24-jarige man zonder vaste woon- en verblijfplaats die omstreeks 16.30 uur in de problemen was gekomen en uit zee werd gered en een 28-jarige man die rond 13.00 uur uit het water was gehaald. Beide mannen werden nog gereanimeerd nadat ze op het Zuiderstrand uit het water waren gehaald, maar overleden toch, meldt de Nederlandse politie.

Nog slachtoffers

Ook in Wijk aan Zee en Zandvoort zijn twee strandgangers verdronkenDe slachtoffers werden buiten bewustzijn uit de Noordzee gehaald en gereanimeerd, maar dat mocht niet baten. 

Een woordvoerster van Veiligheidsregio Kennemerland stelt dat er vanmiddag nog weinig aan de hand was aan de kust in Noord-Holland. Maar in het begin van de avond werd de stroming een stuk sterker, met fatale gevolgen voor twee zwemmers. Van de twee drenkelingen daar zijn nog geen personalia bekend.

10 Beelden uit Scheveningen vandaag.
ANP Beelden uit Scheveningen vandaag.

‘Eigenwijs’

De woordvoerder van de reddingsbrigade spreekt van een ‘uitzonderlijke situatie’ met de gevaarlijke stroming. De zegsman laat ook weten dat de hulpdiensten door een “extreme drukte” op het strand maar met moeite tussen de mensen doorkonden. “Bij de strandopgangen moesten soms eerst scooters en fietsen worden weggehaald die de doorgang voor hulpdiensten versperden.”

Veel mensen gingen toch met opblaasbare drijfmiddelen de zee op, ondanks de aflandige wind, zegt de woordvoerder nog. De hulpverleners zijn tot diep in de avond bezig geweest met mensen uit het water te halen ondanks de waarschuwingen, en dan ging het ook om mensen “die te veel op hebben en mensen die eigenwijs blijven”. Zo zouden onder meer in Zandvoort veel mensen die aan de ene kant gemaand werden uit het water te gaan er even verderop weer in zijn gelopen. 

10
ANP
10
ANP
10
ANP
10
ANP
10
EPA
10
EPA
10
ANP

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Ludovic De Beuckeleer

    chapeau voor de redders , maar de jongeren vegen er hun kas aan en dat brengt het leven van de redders ook in gevaar.

  • Cindy Samyn

    Respect voor de redders

Lees meer