Enorme bosbrand dreigt Canadese stad volledig te verwoesten

De Canadese stad Fort McMurray wordt nog altijd in zijn voortbestaan bedreigd door een enorme bosbrand. Alle inwoners van de stad en omgeving, in totaal 88.000 mensen, zijn geëvacueerd.

De brandweer doet "Herculeaanse pogingen'' om de stad te redden, zoals de rampenbestrijding het formuleerde, maar slaagde er gisteren niet in om verdere uitbreiding te voorkomen. Zo'n 1.600 gebouwen zijn beschadigd geraakt of geheel verwoest, schatten de autoriteiten.

In de hele provincie Alberta is de noodtoestand van kracht. De massa-evacuatie van Fort McMurray verliep soms chaotisch, maar in de stad vielen geen slachtoffers. Wel gebeurde een dodelijk ongeluk op een snelweg ten zuiden van de bedreigde stad. Of er een verband is met de bosbrand, is nog onbekend.

Mensen die noodgedwongen moesten vertrekken, beleefden angstige momenten. "Het was vreselijk", vertelde een vrouw tegen de publieke omroep CBC. Ze vergeleek de situatie met een drukke avondspits. "Maar dan omgeven door vlammen. Je ziet bijna niets en je wilt niet je raam opendoen, want dan krijg je geen adem meer."

De omgeving van Fort McMurray is een belangrijk gebied voor olie- en gaswinning. Oliebedrijven hebben het werk stilgelegd, vooral omdat hun werknemers uit de omgeving zijn vertrokken. Pijpleidingen zijn uit voorzorg afgesloten.

Zwangere vrouwen
De dichtstbijzijnde metropool Edmonton ligt zo'n 435 km naar het zuiden. Heel wat mensen vluchtten naar die grootstad. Anderen zetten tenten op net buiten de gevarenzone. Twee zwangere vrouwen moesten bevallen in een motel waar normaal werknemers van de oliebedrijven verblijven. De kersverse moeders en hun kinderen stellen het goed, zegt de manager van het motel. De situatie is ernstig, want tankstations zitten bijna door hun voorraad brandstof heen en supermarkten hebben nog amper voedsel in de rekken.

Noodtoestand
De noodtoestand die werd uitgeroepen, laat de provincie volgens minister van Gemeentelijke Aangelegenheden Danielle Larivee toe de situatie volledig in handen te nemen, en zo nodig versterking in te roepen of structuren af te breken. "We bevinden ons nog steeds in een grote crisis", zo zei Larivee.

Rachel Notley, de premier van Alberta, vloog gisteren ter plaatse om de situatie te evalueren. "De situatie vanuit de lucht is hartverscheurend", zo tweette ze. De noodtoestand betekent volgens Notley dat de federale regering mee zal opdraaien voor de kosten.

6
AP
6
AP
6
AP
6
AP
6
REUTERS
6
REUTERS

Lees meer