Foto van Jamal Khashoggi op een herdenkingsdienst in Washington.
AP Foto van Jamal Khashoggi op een herdenkingsdienst in Washington.

Erdogan: “Bevel voor moord op Khashoggi kwam van hoogste niveaus Saudische regering”

Het bevel om de Saudische journalist Jamal Khashoggi om te brengen, was afkomstig van de "hoogste niveaus van de Saudische regering". Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan geschreven in een opiniestuk voor The Washington Post, de Amerikaanse krant waarvoor Khashoggi werkte.

Tegelijkertijd sluit Erdogan uit dat koning Salman enige verantwoordelijkheid draagt. "Ik heb geen seconde geloofd dat koning Salman de aanval op Khashoggi bevolen heeft", schrijft de Turkse president. Over de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman, die regelmatig als mogelijke opdrachtgever genoemd wordt, doet Erdogan opvallend genoeg geen uitspraak.

Dat de moord in de hoogste regeringskringen beraamd werd, is volgens Erdogan duidelijk gebleken uit het Turkse onderzoek naar de verdwijning van Khashoggi. "De voorbije maand heeft Turkije hemel en aarde bewogen om licht te laten schijnen op alle aspecten van deze zaak", zo klinkt het. Daaruit blijkt ook dat Khashoggi "in koelen bloede vermoord werd door een doodseskader".

Watergate en 9/11

Erdogan herhaalt dat er nog altijd belangrijke vragen onbeantwoord zijn gebleven. Zo is het nog altijd niet helemaal duidelijk wat er met het lichaam van Khashoggi is gebeurd. Ook de identiteit van de "plaatselijke handlanger" aan wie de resten van het slachtoffer werden overgemaakt, is nog altijd niet bekend.

“De moord op Jamal Khashoggi draait om veel meer dan een groep van veiligheidsofficieren, net zoals het Watergate-schandaal groter was dan de inbraak en de terreuraanval op 11 september dieper ging dan de kapers”, stelt Erdogan. Hij roept op om “de poppenspelers achter Khashoggi’s moord” te ontmaskeren. 

Ontkend

Het opiniestuk van Erdogan komt er exact één maand nadat Khashoggi om het leven kwam bij een bezoek aan het consulaat van Saudi-Arabië in het Turkse Istanbul. Saudi-Arabië heeft lange tijd ontkend iets met de dood van de journalist te maken te hebben, maar zag zich later toch genoodzaakt om toe te geven dat het om een "niet-geautoriseerde" Saudische operatie ging zonder medeweten van bovenaf. 

Bekijk ook:

10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Marc Van der Vloedt

    @ Jefken U. Die president vestigt WEL de aandacht op georganiseerde moorden vanuit de hoogste niveaus ! Blijkbaar kunnen criminele en moordende "caravans" dan wel.(Al of niet in- en uitgevlogenen, maar dat moest je al weten sinds 2001) En het gerecht heeft inkijk in de "CD" koffers ?

  • Jefken Uyttendaele

    de Turkse president wil hier mee de aandacht van zijn problemen in eigen land afleiden door steeds over de moord te praten en met beschuldigen te komen . blijkbaar heeft de internationale pers hier minder aandacht aan . wat gebeurt is kan men zeker niet goed praten maar laat het gerecht zijn ding doen !

Lees meer