2
AFP

Erdogan bevestigt dat er geluidsopnames van de moord op Khashoggi zijn

De Turkse politie zal de zoektocht naar het lichaam van journalist Jamal Khashoggi stopzetten. Het strafrechtelijk onderzoek naar de moord wordt wel gewoon voortgezet. Dat berichtten anonieme bronnen aan televisienetwerk Al Jazeera. Turkije heeft opnames in verband met de zaak gedeeld met Saudi-Arabië, de Verenigde Staten en andere landen. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gezegd. Hij wil dit weekend in Parijs over de resultaten van het onderzoek praten met Trump. 

Gisteren werd nog bekendgemaakt dat er zuurresten en andere chemicaliën in de tuin van de Saudische consul werden aangetroffen. Men vermoedt dat daarmee de lichaamsdelen van Khashoggi werden opgelost nadat hij in stukken werd gereten. De residentie van de consul ligt op loopafstand van het Saudische consulaat, toch reden enkele mannen met verschillende auto’s tot aan zijn huis. Dat gebeurde kort nadat Khashoggi het consulaat bezocht. 

2 Het team onderzoekers verzamelde onder andere bewijsmateriaal in het Saudisch consulaat en het huis van de consul.
AFP Het team onderzoekers verzamelde onder andere bewijsmateriaal in het Saudisch consulaat en het huis van de consul.

Weigering van toegang

Die weigerde overigens eerst de toegang aan Turkse onderzoekers, maar die wisten uiteindelijk toch enkele monsters te verzamelen. De verzamelde stalen bleken resten van zuur en andere chemicaliën te bevatten. Intussen ontkennen de autoriteiten in Saudi-Arabië nog steeds enige betrokkenheid.

Opnames

Turkije zegt intussen nog dat het de geluidsopname van de moord op Khashoggi liet beluisteren aan bevoegde instanties in andere landen. “We hebben de opnames gegeven aan Saudi-Arabië, en aan Washington, aan de Duitsers, de Fransen, de Engelsen”, zo verklaarde Erdogan vandaag tijdens een op televisie uitgezonden persconferentie. 

Zij zouden weten dat de moord op de journalist het werk is van vijftien Saudische huurmoordenaars. De entourage van Erdogan verduidelijkte later dat de betrokken partners de opnames konden beluisteren, maar dat er geen schriftelijke documenten zijn gedeeld. “Ze hebben de gesprekken die hier plaatsvonden beluisterd, ze zijn op de hoogte”, klonk het. 

Verder zei Erdogan nog dat hij Trump graag zou spreken in de aanloop van de herdenkingsplechtigheden voor het einde van de Eerste Wereldoorlog  in Parijs dit weekend: “In Parijs zullen we proberen een kans te grijpen om een bilaterale bijeenkomst te realiseren”, aldus nog de Turks president.

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Merlijn Ambrosius

    De Turken hebben Khashoggi nu wel vakkundig uitgebeend, alle mogelijke verdIjnings truks zijn benut, verdraaiingen, en hypothese geuit en Erdogan heeft op alle mogelijke wijze de dood van één van die door hem gehate uiniers van het terrorisme voor persoonlijk profijt benut en voor islamitische sultan propaganda, mag de brave man nu gewoon dood en wat respect krijgen voor zijn laatste oproep om: vrijheid van mening onder islam?

  • Mark De vos

    En wat met dat bericht, een aantal weken geleden, dat ze lichaamsdelen gevonden hadden? Of waren dat plots restanten van een geslacht schaap of zo?!

Lees meer