De cover van ‘Le Point’ spreekt boekdelen.
AP De cover van ‘Le Point’ spreekt boekdelen.

Erdogan dient klacht in tegen tijdschrift dat hem beschuldigt van etnische zuivering

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft samen met aanklagers in Ankara een strafrechtelijke klacht ingediend tegen een Frans tijdschrift. ‘Le Point’ beschuldigde hem van "etnische zuivering" in het noordoosten van Syrië.

Op de cover stond deze week een foto van Erdogan die een groet in militaire stijl brengt, met daarbij de titel ‘Etnische zuivering, Erdogans manier’. Daaronder stond nog een vraag: ‘Gaan we hem de Koerden laten uitmoorden?”

Turkije startte eerder deze maand zijn offensief in Noordoost-Syrië, voornamelijk om te vechten tegen de Syrisch-Koerdische militie. De inval werd stopgezet na een staakt-het-vuren dat onderhandeld werd door Rusland en de Verenigde Staten.

Kritiek van Macron
Ankara beschuldigde de Koerdische militie ervan Arabieren in de regio te viseren en deelde plannen om zo'n twee miljoen Syrische vluchtelingen van Turkije naar een "veilige zone" in Noordoost-Syrië over te brengen. Het offensief werd internationaal veroordeeld, Turkije kreeg onder meer zware kritiek van de Franse president Emmanuel Macron te verduren.

Volgens staatspersagentschap Anadolu heeft de president een rechtszaak geëist tegen Etienne Gernelle (de hoofdredacteur van ‘Le Point’; nvdr) en auteur Romain Gubert. De twee worden ervan beschuldigd de president beledigd te hebben, een overtreding die volgens de Turkse wet een celstraf tot vijf jaar kan opleveren. 

“Hij heeft probleem met vrijheid”
“Erdogan heeft beslist een probleem met vrijheid”, reageert Gernelle in een artikel op de website van het tijdschrift. “We nemen geen woord terug van wat we geschreven hebben.” ‘Le Point’ noemde de Turkse president in een eerdere editie (mei 2018) ook al eens een dictator. “Daarvoor hebben we rechtstreekse doodbedreigingen gekregen.”

“Erdogan heeft veel journalisten in Turkije laten opsluiten en denkt misschien dat die censuur ook in andere landen waar persvrijheid geldt mogelijk is”, aldus Gernelle. “De grootheidswaanzin van de leider van Ankara kent duidelijk weinig grenzen. Hij zal teleurgesteld zijn: wij laten niets los”, besluit hij. De afgelopen jaren diende de Turkse president vergelijkbare klachten in tegen critici in eigen land.

14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • jaak Peeters

    @Gino Denil: akkoord.

  • Gino Denil

    Zoals elk land kent ook Turkije grote Turken en grote schurken. Ataturk was een grote Turk. Bij de helft of meer van de Turken is Erdogan trouwens niet geliefd. Daarom verloor hij bij de laatste verkiezingen 7 van de 9 grote steden. Dan helpt wat oorlog om de nationalistische gevoelens weer wat op te kloppen. Maar de doorsnee Turk zal er wel de rekening voor betalen.

Lees meer