Recep Tayyip Erdogan
AP Recep Tayyip Erdogan

Erdogan dreigt Syrische regime "overal" in Syrië aan te vallen

Als er nog één Turkse militair gewond raakt in Noord-Syrië, zal Turkije waar dan ook in het gebied Syrische regeringstroepen aanvallen. Dat dreigement heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vandaag geuit. De Turkse leider beschuldigt ook bondgenoot Rusland ervan deel te nemen aan het “bloedbad” op burgers in de regio Idlib.

De spanningen tussen Turkije en Syrië zijn de voorbije week opgelaaid. De troepen van Assad doodden maandag nog zeker vijf Turkse soldaten met geschut dat Turkse posities in Idlib als doelwit had. Het Turkse leger beantwoordde die beschietingen. Vorige week kwamen ook al acht Turkse militairen om bij Syrische bombardementen.

Erdogan liet vandaag in Ankara weten dat zijn land vastbesloten is de Syrische regeringstroepen uit bepaalde delen van de regio Idlib te verjagen. “We doen wat er ook voor nodig is, via de lucht of de grond.” Turkije stuurde de afgelopen dagen belangrijke versterkingen en pantservoertuigen naar het noordwesten van Syrië.

1 miljoen ontheemden

De Turkse president beschuldigde ook Rusland, de voornaamste militaire bondgenoot van Assad, ervan deel te nemen aan het “bloedbad” op burgers in de provincie Idlib. “Het bewind en de Russische troepen (...) die het bewind steunen, vallen onophoudelijk burgers aan en richten bloedbaden aan”, zo viel hij naar Moskou uit.

Telefoongesprek

Op initiatief van Ankara kwam er vandaag een telefoongesprek met Vladimir Poetin. Een Turkse delegatie zal de komende dagen in Moskou overleg plegen over het oplopende conflict in Idlib, zo liet de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu weten. Volgens hem zijn ongeveer een miljoen mensen in het gebied ontheemd door aanvallen van door Rusland gesteunde Syrische strijders. Hij maakte ook bekend dat Duitsland Turkije 40 miljoen euro steun geeft voor de opvang van vluchtelingen.

Erdogan en Poetin wensen dat de Russisch-Turkse akkoorden voor een de-escalatie in Syrië “volledig uitgevoerd” worden, deelde het Kremlin na het telefoongesprek nog mee. De woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskov haalde de akkoorden van Sotsji tussen de twee landen aan en legde uit dat Turkije “verplicht is de terroristische groepen te neutraliseren”, maar dat “al deze groepen de Syrische troepen bombarderen en aanvallende acties tegen de Russische militaire installaties ondernemen”.

Het akkoord dat Ankara en Moskou in de Russische badstad Sotsji sloten, moest een einde maken aan de vijandelijkheden in Idlib, maar werd zo vaak geschonden dat er niets van overbleef.

Bekijk ook deze spectaculaire beelden: helikopter Syrisch leger neergehaald door rebellen

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Albert De Vries

    Hier gebeurt dat ook, Belgische rebellen die met de hulp van Frankrijk boven België een helikopter van het Belgisch leger neerhalen. Waarna de Franse president Macron dan dreigt het Belgische regime “overal” in België aan te vallen...

  • Benny Van den broeck

    Deze keer heeft hij wel een punt hier vind ik.

Lees meer