7 Door Turkije gesteunde rebellen vuren granaten af richting Syrische troepen in de provincie Idlib.
AP Door Turkije gesteunde rebellen vuren granaten af richting Syrische troepen in de provincie Idlib.

Erdogan en Poetin overleggen over escalerend conflict Syrië, Turkije “zal alle Syrische vluchtelingen doorlaten naar Europa”

Turkije zal geen Syrische vluchtelingen meer tegenhouden die via land of zee Europa proberen te bereiken. Dat zegt de Turkse regering. Griekenland heeft de beveiliging aan de grenzen alvast opgedreven. Het dreigement aan Europa komt er na de zware aanval van het Syrische leger tegen Turkse militairen, waarbij 33 soldaten gedood werden. Turkije nam afgelopen nacht wraak en bestookte Syrische doelwitten, waarbij 16 Syrische soldaten om het leven gekomen zouden zijn. De Russische president Vladimir Poetin en zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan hebben deze voormiddag wel overlegd om de spanningen te doen afnemen. 

De Turkse regering hield gisterenavond laat in aanwezigheid van president Recep Tayyip Erdogan spoedberaad nadat 33 Turkse militairen gedood werden bij een luchtaanval in de Syrische provincie Idlib. Turkije verwacht steeds meer vluchtelingen vanuit die regio. In afwachting daarvan kregen de Turkse politie, de kustwacht en grensbewakingsambtenaren aan de grenzen met Europa alvast het bevel om zich terug te trekken. Een bron uit het veiligheidsberaad sprak over de beslissing “de poorten open te zetten”.

Daarmee verbreekt Turkije de afspraken met de EU uit 2016. De EU en Turkije kwamen toen overeen dat Turkije de grenzen naar Europa zou dichthouden voor Syrische vluchtelingen, waarbij Erdogan een ruime financiële vergoeding van Europa bedong. Griekenland was tot dan de belangrijkste toegangspoort voor honderdduizenden vluchtelingen die tijdens een massale uittocht in 2015 en 2016 uit Turkije stroomden. 

7 Migranten op weg naar de grenspost Pazarkule in de Turkse provincie Edirne nabij de grens met Griekenland.
AP Migranten op weg naar de grenspost Pazarkule in de Turkse provincie Edirne nabij de grens met Griekenland.

Vluchtelingen op weg naar grens

In het verleden heeft Turkije er al vaker mee gedreigd de migranten die Europa willen bereiken niet langer tegen te houden. Allicht wil Turkije nu opnieuw druk zetten op Europa om het land te steunen in het conflict met Syrië. 

Volgens Turkije wandelen vanochtend alvast honderden vluchtelingen en migranten richting grensposten tussen Turkije en Griekenland. Onder hen niet alleen Syriërs, maar volgens het persbureau Demiroren ook Iraniërs, Irakezen, Pakistani en Marokkanen. Griekenland zegt alvast de bewaking aan de grens op te drijven. 
Een bron bij de politie zei dat de grenspatrouilles op land en zee zijn verdubbeld en dat er een algemene oproep tot verhoogde paraatheid is gedaan.

 Bulgarije gaat de controles aan de grens met Turkije flink aanscherpen. “Wij hebben informatie dat er een grote groep onderweg is naar de grenzen”, zegt de Bulgaarse eerste minister Boyko Borissov. “We hebben de controles opgevoerd tot het maximale niveau.” Griekenland heeft de grenscontroles aan de Turkse grens ook al aangescherpt. Beide landen willen de vluchtelingen tegenhouden.

"De deal staat nog”

De EU verwacht van Turkije dat het de afspraken uit 2016 over het controleren van vluchtelingenstromen blijft nakomen, zegt een woordvoerder van de Europese Commissie vanmiddag. Uit Ankara is geen officieel bericht gekomen dat het beleid wordt gewijzigd of de deal wordt opgezegd. “De deal staat nog, wat ons betreft”, aldus de commissiewoordvoerder. Het dagelijks EU-bestuur gaat kijken wat er waar is van berichten dat migranten richting Europa zouden trekken. “We gaan niet speculeren over een grote instroom van mensen.” 

In het akkoord spraken Turkije en de EU af dat Ankara zijn grenzen controleert om migranten tegen te houden. Beide partijen spraken af dat alle migranten die aankomen in Griekenland mogen worden teruggestuurd. Voor elke teruggenomen migrant zou Europa een Syrische vluchteling naar de EU laten overkomen.

De EU blijft zich inzetten voor de opvang van vluchtelingen in Turkije. Voor de opvang van de ruim 3,5 miljoen Syriërs in Turkije heeft de EU de afgelopen jaren 6 miljard euro vrijgemaakt.

7 Migranten verzamelden vanmorgen aan de grenspost Pazarkule in de Turkse provincie Edirne nabij de grens met Griekenland.
AP Migranten verzamelden vanmorgen aan de grenspost Pazarkule in de Turkse provincie Edirne nabij de grens met Griekenland.

3,5 miljoen vluchtelingen

Het Syrische regeringsleger is bezig met een offensief om de provincie Idlib aan de grens met Turkije in handen te krijgen, waar zich de laatste rebellenbastions bevinden. Dat heeft geleid tot een enorme vluchtelingenstroom van ongeveer een miljoen mensen die zich nog aan de Syrische kant van de grens bevinden. In Turkije zelf bevinden zich nu al zo'n 3,5 miljoen Syrische vluchtelingen, waardoor Ankara zegt dat het de vluchtelingenstroom niet meer aankan.

Turkije reageerde na het crisisberaad met president Erdogan vannacht met artilleriebombardementen op stellingen van het Syrische regeringsleger, melden overheidsfunctionarissen aan staatspersbureau Anadolu. Het leger zou naar eigen zeggen 200 doelen hebben bestookt. Turkije vraagt ook dat de wereldmachten een no-flyzone boven Syrië afdwingen.

De Turkse artilleriebombardementen hebben het leven gekost aan zestien Syrische soldaten. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR), dat vanuit het Verenigd Koninkrijk de oorlog in Syrië monitort. Damascus heeft nog geen commentaar gegeven. 

7 Een bootje met vluchtelingen voor de kust van het Griekse eiland Lesbos vanmorgen.
AFP Een bootje met vluchtelingen voor de kust van het Griekse eiland Lesbos vanmorgen.

NAVO is “solidair met Turkije”

NAVO-topman Jens Stoltenberg veroordeelde de aanval en belde met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu over de situatie in Idlib. De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie kwam vandaag bij elkaar op vraag van Turkije. Turkije beriep zich op artikel 4 van het NAVO-verdrag. Dat artikel stelt dat lidstaten om overleg kunnen vragen wanneer ze van mening zijn dat “de territoriale integriteit, politieke onafhankelijkheid of veiligheid van een der partijen wordt bedreigd”.

De NAVO-landen toonden zich op de vergadering solidair met Turkije en roepen Syrië en Rusland op hun offensief in Syrië te staken, aldus topman Jens Stoltenberg na afloop in Brussel“Deze gevaarlijke situatie moet direct worden gede-escaleerd.” De NAVO eist dat de strijdende partijen urgent toegang geven aan humanitaire hulpverleners. “Wij roepen Syrië en Rusland op zich volop te verbinden aan de door de VN geleide inspanningen om een vreedzame oplossing te vinden voor het conflict in Syrië.”

De alliantie houdt de situatie in de gaten vanuit de lucht, met AWACS-vliegtuigen. De lidstaten bekijken wat ze verder kunnen doen om Turkije te steunen, zei Stoltenberg.

Het is de zesde keer in de geschiedenis van het bondgenootschap dat artikel 4 wordt ingeroepen. Turkije deed dat twee keer in 2012, onder meer nadat een gevechtsvliegtuig door Syrische troepen was neergehaald. De NAVO besloot toen Patriot-afweerraketten naar Turkije te sturen. Ook in 2015 riep Ankara de NAVO bijeen, na een serie terroristische aanslagen in Turkije.

Artikel 5 van het NAVO-verdrag, waarin staat dat een aanval op één lidstaat een aanval op alle is, is één keer geactiveerd. De VS riepen die clausule voor collectieve veiligheid in na de terreuraanslagen op onder meer het World Trade Center in New York in 2001.

VS steunen Turkije

Ook de Verenigde Staten eisen dat het Syrische regime van Bashar al-Assad en zijn bondgenoot Rusland hun “walgelijke” offensief in de Syrische provincie Idlib staken. Dat zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. President Donald Trump heeft inmiddels een telefonisch onderhoud gehad met Erdogan. 

“De twee leiders waren het erover eens dat het regime in Syrië, Rusland en het regime in Iran moeten stoppen met hun aanvallen om te vermijden dat nog meer burgers en onschuldige mensen slachtoffer worden van het geweld of op de vlucht moeten slaan”, klinkt het in een Amerikaanse persmededeling.

Ook de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres roept op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in de regio Idlib in Syrië “voor de situatie er compleet uit de hand loopt”. Hij noemde de dodelijke aanvallen van zowel Turkije als Rusland “een van de meest alarmerende momenten in het conflict in Syrië”.

Moskou: Turkse militairen bevonden zich tussen “terroristen”

Rusland stuurde op zijn beurt twee oorlogsbodems uitgerust met kruisraketten naar de Middellandse Zee. De Turkse militairen die om het leven kwamen, bevonden zich volgens Moskou tussen “terroristische gevechtseenheden”, aldus het Russische ministerie van Defensie vanochtend. Moskou benadrukt ook dat de luchtaanval niet uitgevoerd werd door Russische toestellen.

“Turkse militairen, die zich te midden van terroristische gevechtseenheden bevonden, zijn onder vuur genomen door Syrische soldaten”, zo meldt het ministerie. Moskou en Damascus bestempelen alle milities die tegen Assad strijden als “terroristen”.

De Turkse regering had Rusland niet op de hoogte gesteld van de aanwezigheid van de militairen, stelt Moskou nog. Volgens een Turks-Russische overeenkomst worden de Turkse militairen verondersteld hun posities door te geven aan Moskou, om gewapende incidenten tussen beide landen te voorkomen. Turkije ontkent dat en zegt dat Rusland wel degelijk op de hoogte was van de locatie van de soldaten. De Russische aanvallen gingen volgens de minister door, ondanks een waarschuwing nadat de eerste bom was ingeslagen. Rusland zegt dat ze dachten alleen rebellen onder vuur te nemen.

7 De Russische president Vladimir Poetin en zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan, hier samen op archiefbeeld.
REUTERS De Russische president Vladimir Poetin en zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan, hier samen op archiefbeeld.

Rusland betreurt “tragedie”

Tijdens een telefoongesprek hebben Russisch president Poetin en Erdogan allebei de nood benadrukt om “maatregelen te nemen om de situatie snel te normaliseren”. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov verklaarde nadien dat beide landen van plan zijn hun acties in Syrië te blijven coördineren, waarmee de lont tussen beide landen voorlopig weer even uit het kruitvat lijkt.

Rusland heeft aan Erdogan duidelijk gemaakt dat het de dood van Turkse militairen betreurt, aldus Lavrovook . Hij stelde dat Moskou alles in het werk wil stellen om ervoor te zorgen dat “dergelijke tragedies” zich niet meer zullen voordoen. 

7 Vluchtelingen in een opvangkamp in Idlib.
REUTERS Vluchtelingen in een opvangkamp in Idlib.
7 In Turkije bevinden zich al zo'n 3,5 miljoen Syrische vluchtelingen.
AFP In Turkije bevinden zich al zo'n 3,5 miljoen Syrische vluchtelingen.

86 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gerda Lagaert

    Het overnemen van Europa door moslims zonder oorlog , ze krijgen alles zomaar in het schootje dat is wat hij wou en zal krijgen

  • tom doumer

    Turkije moet eruit en snel aub , ze hebben daar niets te zoeken.

Lees meer