Recep Tayyip Erdogan en Emmanuel Macron begin 2018.
AFP Recep Tayyip Erdogan en Emmanuel Macron begin 2018.

Erdogan haalt uit naar Macron na Münster: "Jullie zullen ten onder gaan, zolang het westen deze terroristen te eten geeft"

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft van het dodelijk incident in Münster gebruikgemaakt om zijn Franse collega Emmanuel Macron verbaal aan te vallen. "Nu zie je wel wat terroristen in Duitsland aanrichten", zei Erdogan zaterdag in het West-Turkse Denizli volgens het staatspersagentschap Anadolu. "Dat zal ook in Frankrijk gebeuren. Jullie zullen ten onder gaan, zolang het westen deze terroristen te eten geeft."

Kort voordien was in de Duitse stad Münster een bestelwagen op een terras van een café-restaurant ingereden. Daarbij vielen verschillende doden en tientallen gewonden. De veiligheidsdiensten gaan na de eerste vaststellingen niet van een terreuraanslag uit. Erdogan leek naar dit incident te verwijzen, maar noemde geen bijzonderheden, noch de stad Münster. 

Aanleiding voor Erdogans aanval op Macron is dat die onlangs een delegatie met vertegenwoordigers van de Syrische Koerdenmilitie YPG in het Elysée-paleis, de officiële residentie van de president van Frankrijk, heeft ontvangen. Erdogan zei: "Frankrijk, jullie subsidiëren het terrorisme, jullie steunen terroristen en ontvangen hen dan nog in het Élysée-paleis". Frankrijk zal zich op die manier nooit kunnen losmaken van de gesel van het terrorisme. Nog in Münster stond er vandaag een demonstratie van Koerden gepland. Er is geen informatie over de vraag of er een verband zou kunnen bestaan tussen de demonstratie en het incident.

156 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Gino Denil

    Veel Belgen, en zelfs veel Vlamingen, kunnen zich daar in vinden yahya kasmi. Uiteindelijk stemt maar 18% van de Belgen op de N-VA. Maar dat maakt Erdogan niet beter.

  • Ethem Oztas

    erdogan heeft gelijk waarheid mag gezegd worden

Lees meer