3
Kos

Erdogan keek toe hoe zijn bodyguards wild om zich heen sloegen

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan was vorige dinsdag zelf toeschouwer van de knokpartij voor de Turkse ambassade in Washington. Op nieuwe beelden is te zien hoe de president uit zijn auto stapt en naar de vechtende meute kijkt.

Te zien is dat een beveiliger van Erdogan vlak voor het incident contact heeft met iemand in de auto van de president, waarschijnlijk Erdogan zelf. De beveiliger lijkt vervolgens een seintje aan een collega te geven, waarna het tot een vechtpartij komt. Erdogan stapt daarop zelf uit en lijkt het tafereel met stalen gezicht aan te zien. Het is niet bekend of de president zelf opdracht gaf om in te grijpen.

Beveiligers van Erdogan sloegen in op de ongeveer vijftien demonstranten bij de residentie van de Turkse ambassadeur. Eén vrouw werd geschopt terwijl ze op de grond lag, een andere werd in een wurggreep gehouden. Negen mensen raakten gewond. Twee beveiligers van Erdogan werden opgepakt, maar zijn inmiddels weer vrij.

"Zet ambassadeur het land uit"
Volgens de Turkse ambassade waren de demonstranten gelieerd aan de Koerdische PKK-beweging, met wie het land op vijandige voet staat. "Hopelijk zal er in de toekomst adequaat gereageerd worden op provocaties", klinkt het in een mededeling.

Amerikaanse politici spraken hun afschuw uit over het incident. Republikein John McCain riep op om de Turkse ambassadeur direct het land uit te zetten. Die is inmiddels op het matje geroepen. Erdogan was in de VS voor een bezoek aan zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump. Hij is inmiddels terug in Turkije.

3
EPA

"Ze scholden mijn moeder uit"
Volgens Seyid Riza Dersimi, een van de demonstranten die hard werden aangepakt, begonnen de beveiligers te vechten. "Ze vloekten en scholden mijn vrouw, moeder, zus en oma uit", zegt hij tegen 'The Guardian'.

Dersimi vertelt hoe een vrouw door een van de mannen in haar gezicht werd geslagen. Toen hij haar recht wilde helpen, doken er vier mannen op hem die hem in elkaar sloegen. "Ik kon niet opstaan en probeerde mijn hoofd met mijn armen te beschermen. Ik weet niet hoelang het duurde. Ik zat onder het bloed.''

3
AP

70 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • Rot Op

    In België ben je Belg en in Turkije ben je Turk en geen Koerd. Punt!

  • Madmax74 Wynito

    Zo moet dat

Lees meer