2 Russische en Turkse troepen aan Suruc, Turkije.
AP Russische en Turkse troepen aan Suruc, Turkije.

Erdogan: “Koerdische milities nog steeds niet weg uit Syrië”

De Koerdische milities van de YPG hebben zich nog steeds niet volledig teruggetrokken uit de zogenoemde veiligheidszone in het noorden van Syrië langs de grens van Turkije en worden daarbij ook nog steeds geflankeerd door het Amerikaanse leger. Dat beweerde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vandaag in een toespraak tot parlementariërs.

“We weten dat terroristen nog steeds aanwezig zijn in de veilige zones. Deze gebieden zijn nog niet gezuiverd van terroristen”, sprak Erdogan tot de parlementsleden van zijn partij.

Twee akkoorden over een staakt-het-vuren, respectievelijk met de VS en Rusland, moesten de Koerdische militie YPG (volksbeschermingseenheden) de mogelijkheid bieden zich terug te trekken tot op 30 kilometer van de Turkse grens. Ankara beschouwt de YPG-strijders als terroristen. Vorige week zei Rusland dat de Koerdische militanten zich volledig hadden teruggetrokken uit de grenszone in het noordoosten van Syrië.

In zijn toespraak waarschuwde Erdogan de VS en Rusland dat ze hun beloftes uit de akkoorden over het staakt-het-vuren moesten houden, zeggend dat Amerikaanse troepen samen met YPG gepatrouilleerd hadden in de 30-kilometer-zone. Hij voegde eraan toe dat Koerdische strijders Turkse troepen van buiten de zone bleven aanvallen, zeggend dat Ankara deze aanvallen niet zomaar zou laten gebeuren.

De uitspraken van Erdogan komen op een moment dat Turkse en Russische troepen een tweede gezamenlijke patrouille in het noordoosten van Syrië uitvoerden in het kader van het akkoord dat Ankara met Moskou sloot. 

2 Een Amerikaanse soldaat (L) en een lid van de YPG in de Noord-Syrische stad al-Malikiyah (Derik) aan de grens met Turkije eergisteren.
AFP Een Amerikaanse soldaat (L) en een lid van de YPG in de Noord-Syrische stad al-Malikiyah (Derik) aan de grens met Turkije eergisteren.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • DIRK VAN BRUSSEL

    We zouden ook kunnen zeggen : De Turkse milities nog steeds niet weg uit Syrië !

  • Ludovic De Beuckeleer

    ik hoop dat die er nog lang gaan blijven want wat erdogan nu doet is niet meer of minder het otto romaanserijk terug te willen installeren .

Lees meer